Moet je je planten in de winter beschermen?

In de winter hebben sommige planten bescherming nodig tegen de koude, maar welke precies?

Bladverliezende planten (eik, plataan, esdoorn, esdoorn, berk….)

Deze planten hebben weinig bescherming nodig omdat ze in de winter hun bladeren verliezen en minder gevoelig zijn voor de kou. Het mulchen van gedroogde bladeren of schors wordt wel op prijs gesteld.

Groenblijvende planten (planten die het hele jaar door hun bladeren houden)

Hun vegetatie wordt in de winter alleen vertraagd en ze hebben daarom wel enige zorg nodig om met vorst om te gaan. Het water in het sap kristalliseert bij vorst en doet de cellen barsten. Geen paniek echter, een beetje vorst zal de plant niet doden. Het duurt meestal lang voordat de schade onomkeerbaar is.

Buitenplanten

De wortels van vaste planten, maar ook jonge struiken, hebben bescherming nodig tegen vorst. Het gebruik van plantaardige mulch (schors, een tapijt van dode bladeren, enkele centimeters compost of mest) is volledig aan te bevelen. Bovendien heeft het mulchen van planten nog een ander voordeel. Wanneer ze uiteenvallen, zullen ze een bemestende werking hebben die de hergroei in het voorjaar zal bevorderen.

Planten in bakken en potten

Dit zijn de planten die het meest aan vorst zijn blootgesteld omdat de volledige pot in contact staat met de koude lucht. Het is essentieel om ze te plaatsen op de plaats die het best beschermd is tegen de koude en de wind.

Mediterrane planten (palmbomen, olijfbomen, citrusvruchten, oleanders…)

Deze planten zijn nu beter bestand tegen ons klimaat dan vroeger. De opwarming van de aarde speelt een rol, al komt ernstige vorst nog steeds voor bij ons en dat is destructief voor mediterrane planten. Kan je ze niet in huis laten overwinteren, gebruik dan minstens één overwinteringszeil dat je een paar graden bespaart. Bijvoorbeeld, een citroenboom of een sinaasappelboom die bestand is tegen een temperatuur van -7°C, zal met zo’n zeil kunnen overleven bij -10°C.

Een geschikt plekje

Om de winter gezond door te komen, moeten mediterrane planten bij voorkeur op de zonnigste plaatsen worden geplaatst, beschut tegen de wind. De schuilplaats moet fris, luchtig en helder zijn. De ideale temperatuur ligt tussen 5 en 8°C voor de meeste planten, tussen 10 en 12° voor laurier en mimosa, bougainvilleas, jasmijn… en tussen 15 en 20° voor sinaasappel- en citroenbomen. Als je ze in huis haalt, moeten de planten uit de buurt van alle warmtebronnen worden gehouden.

Nog een laatste tip: als je potplanten tijdens de zomer buiten staan, breng ze dan niet plotseling naar binnen zodra het koud wordt, om een thermische schok te vermijden.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons