Moet je een vergoeding betalen als je een huur voor korte tijd vervroegd stopzet?

Wallonië

Als het onroerend goed dat je huurt in Wallonië gelegen is, kan je als huurder de huur beëindigen met naleving van een opzegtermijn van drie maanden. Je moet bovendien een schadevergoeding betalen aan de verhuurder. Die bedraagt één maand huur. Hou er wel rekening mee dat dit enkel geldt voor huurovereenkomsten afgesloten sinds 1 september 2018. Contracten van voordien kan je niet vervroegd opzeggen.

In Brussel geldt grotendeels dezelfde regels en dit ook voor reeds op 1 januari 2018 lopende huurovereenkomsten.

Vlaanderen

Huur je een huis of appartement in Vlaanderen, dan kan je die huur in principe niet vervroegd beëindigen als het contract dateert van voor 1 januari 2019. Een contract dat nadien werd aangegaan kan je wel beëindigen met een opzegtermijn van drie maanden. Je moet aan de verhuurder dan wel een vergoeding betalen die gelijk is aan anderhalve maand, één maand of een halve maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar, rekening houdend met de aanvangsdatum van de eerste huurovereenkomst.

Niet geregistreerd

Als de huurovereenkomst door je verhuurder niet werd geregistreerd gelden er andere regels. In dat geval kan je namelijk als je wil dadelijk het huurpand verlaten (in Vlaanderen voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2019 en in Wallonië vanaf 1 september 2018). Je moet dan geen opzeg geven en geen opzegvergoeding betalen. In Wallonië moet je dan wel eerst een aanmaning om te registreren aan de verhuurder sturen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons