Moet je een elektriciteitskeuring hebben als de installatie na 1981 in gebruik werd genomen?

Je wil een woning verkopen waarin de elektriciteitsinstallatie na 1 oktober 1981 in gebruik werd genomen. Moet je deze installatie dan laten keuren? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Naar aanleiding van de tekst over een negatieve elektriciteitskeuring bij een verkoop vraagt een lezer of je zo’n keuring ook nodig hebt bij de verkoop van een woning of appartement waar de elektrische installatie in gebruik wordt genomen na 1 oktober 1981.

Keuring nodig?
Elektrische installaties die na 1 oktober 1981 in gebruik werden genomen moeten worden gekeurd voor ze in gebruik worden gesteld. Die keuring gebeurt daarbij door een erkend controleorganisme. Eens deze keuring gebeurde is deze 25 jaar geldig. Na 25 jaar moet er een nieuwe keuring gebeuren.

Wat bij een verkoop?
Bij een verkoop van de woning of het appartement kan je dus volstaan met het keurings- of het herkeuringsattest voor te leggen. Je moet de elektrische installatie van de woning of het appartement dus niet opnieuw laten keuren … op voorwaarde dat het attest nog geen 25 jaar oud is.

25 jaar of ouder
Is het wel al meer dan 25 jaar geleden dat je de installatie liet keuren, dan moet je dat op het moment dat je wil verkopen wel opnieuw laten doen. Blijkt de installatie dan niet in orde te zijn dan moet ze binnen de 12 maanden in orde worden gebracht en herkeurd worden.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons