Moet je altijd een advocaat nemen in een huurgeschil?


Als je met je huurder een discussie hebt die voor de vrederechter komt, moet je niet noodzakelijk een beroep doen op een advocaat. Je kan ook zelf naar de rechtbank gaan of je laten vertegenwoordigen door je echtgenoot of een bloed-of aanverwant.


Je huurder betaalt zijn huur niet tijdig of onderhoudt je woning niet. Je hebt hem zonder succes aangemaand het nodige te doen. In dat geval kan je een procedure starten voor de vrederechter.


Een advocaat moet niet


Bij een dergelijke procedure moet je niet noodzakelijk een beroep doen op de diensten van een advocaat. Je mag ook jezelf verdedigen. Bij zaken voor de vrederechter kan je bovendien een familielid sturen die je vertegenwoordigt. De wet zegt namelijk dat je voor de vrederechter, de rechtbank van koophandel of arbeidsrechtbank vertegenwoordigd mag worden door je echtgenoot of door een bloed- of een aanverwant. Als je dat wil doen, moet je aan het familielid in kwestie wel een schriftelijke volmacht geven.


Enige ervaring is vereist


Hou er wel rekening mee dat een proces voeren voor de rechtbank niet zo eenvoudig is. Zo moet je vooreerst rekening houden met heel wat formaliteiten die je correct moet naleven. Bovendien is het belangrijk te weten wat je precies moet vorderen bij de rechtbank. Het is dan ook aan te raden zelf alleen naar de rechtbank te gaan (of een familielid te sturen) als je voldoende kennis van zaken hebt. Is dat niet het geval dan doe je beter een beroep op een advocaat. Maak met hem dan op voorhand goede afspraken over wat zijn tussenkomst je precies zal kosten. 


Bron:

Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons