Moet een huurder poetsen bij het einde van de huur?


Op het moment dat de huurovereenkomst een einde neemt moet je huurder je woning of appartement in propere staat teruggeven, mits hij het ook in zulke toestand kreeg. Je kan in de huurovereenkomst verduidelijken wat hier onder moet worden verstaan.


Op het moment dat je huurder het huurhuis verlaat moet hij al zijn spullen meenemen. Bovendien moet het huis als hij vertrekt proper zijn. Wat dat precies betekent zorgt wel eens voor discussies. Om betwistingen te vermijden kan je in de huurovereenkomst verduidelijken wat je precies van je huurder verwacht. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je huurder de integrale woning (met inbegrip van keuken, badkamer, ingemaakte kasten enz.) grondig moet poetsen nadat hij zijn spullen verhuisde.


Hoe ga je te werk?


Maak bij het einde van de huur een afsluitende plaatsbeschrijving op samen met je huurder. Geef daarin aan wat de toestand is van de woonst. Laat je huurder die plaatsbeschrijving ook ondertekenen.


Is de woning niet proper of heeft je huurder niet gedaan wat in de huurovereenkomst staat, probeer het dan met hem op een akkoord te gooien. Spreek bijvoorbeeld af dat je de woning mag laten poetsen door een poetsploeg op kosten van je huurder (waarbij je bv. de kost afhoudt van de huurwaarborg). Je kan bv. een aantal namen en adressen bij de hand houden van poetsploegen en je huurder voor akkoord met het uitvoeren van de werken door één van deze firma’s laten tekenen.


Er is geen akkoord


Kom je niet tot een akkoord met je huurder en wil je een vergoeding omdat de woning niet voldoende proper is dan moet je een procedure starten voor de vrederechter. Overweeg op voorhand of het sop de kool hier wel waard is. Weet dat als je geen plaatsbeschrijving opmaakte bij het begin van de huur je huurder wel eens zou kunnen argumenteren dat de woning ook niet proper was toen hij er inging.

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons