Moet de verkoper het huis proper achterlaten?

Je koopt een huis of appartement dat niet meer bewoond is. In het huis bevindt zich alleen nog een hoop rommel. Kan je dan van de verkopers verwachten dat ze de woning tegen het verlijden van de notariële akte proper maken? Hoe ga je daarbij te werk?

Als je een huis of appartement koopt uit een erfenis of een echtscheiding gebeurt het maar al te vaak dat daar op het moment dat je het bezichtigt nog een hoop rommel staat. Kan je eisen dat de verkopers die alsnog verwijderen?

Maak goede afspraken
Je kan discussies op dit vlak vermijden door in de compromis hieromtrent een regeling te treffen. Meer bepaald kan je daarin opnemen dat de verkoper zich ertoe verbindt het onroerend goed leeg en opgekuist te leveren. Je kan meteen een welbepaald bedrag als schadevergoeding afspreken dat de verkoper je moet betalen als hij zich niet aan deze verplichting houdt.

En anders?
Als er niets in de compromis staat over het leegmaken en opruimen van de woning, riskeer je als koper aan het kortste eind te trekken. De verkoper moet dan allicht niet opruimen en de rommel ook niet uit het door jou gekochte pand verwijderen. In de meeste koopovereenkomsten staat nu eenmaal een bepaling dat het onroerend goed wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt. Staat een dergelijke bepaling in de compromis, dan ben je akkoord gegaan om te kopen met … de rommel erbij.

Onderhandel een korting
Het gebeurt maar al te vaak dat erfgenamen of mede-eigenaars die uiteengaan elkaar niets gunnen en voor elkaar niets willen doen. Je zou daarvan gebruik kunnen maken om te zeggen dat jij de woonst of het appartement wel zal opruimen mits er nog iets van de prijs afgaat…

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons