Eventuele moeilijkheden bij het kopen van een woning

Vastgoed wordt door de meeste mensen gezien als een waardevolle en veilige investering. Investeren in een eigen huis biedt je de “zekerheid van steen”. Toch zijn er risico’s verbonden met de aankoop van een woning, die tijdens de aflossingsperiode van de hypotheek kunnen opduiken. Als koper of belegger moet je onder andere rekening houden met de rente van de hypotheek en een daling van de prijzen op de huizenmarkt.

Een woning kopen: de “zekerheid van steen”?
De aankoop van een woning wordt traditioneel gezien als een waardevolle investering voor de toekomst. Je koopt een huis of appartement met de bedoeling om er volledig eigenaar van te worden als je hypotheek is afbetaald. Je hoeft maandelijks geen geld weg te gooien aan een huurprijs, maar je betaalt stelstelmatig een maandelijks aflossingsbedrag voor je hypotheek. Ook voor de belegger kan vastgoed kopen interessant zijn: investeerders gaan ervan uit dat vastgoed de zekerheid van steen biedt in onzekere economische tijden.

Risico’s en mogelijke problemen na het kopen van een huis
Toch moet de uitspraak van “zekerheid van steen” genuanceerd worden. Een eigen huis brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, en kan financieel heelwat risico’s met zich meebrengen.

Rente van de hypotheek wordt nadelig
Als je een huis koopt, onderhandel met je bank over de voorwaarden van de hypotheek zoals de kosten en de rente. Je kan kiezen tussen een vaste rente of een variabele rente. Een hoge vaste rente kan nadelig zijn als in de loop van de aflossingstermijn de rente op de markt daalt. Een variabele rente is dan weer nadelig als de bank haar rente kan aanpassen naargelang een stijging op de markt.

Maandelijkse last van de hypotheek wordt te zwaar
Een ongeschreven regel in de wereld van de hypotheken is dat je maandelijks aflossingsbedrag niet hoger mag zijn dan 1/3 van je maandelijkse inkomsten. Als je inkomsten dalen doordat je meer uitgaven doet, kan het zwaar worden om de maandelijkse hypotheekaflossing te betalen. Als je je baan verliest, wordt het helemaal problematisch om hieraan te kunnen voldoen.

Financiële moeilijkheden na echtscheiding
Een huis kopen doe je meestal met je partner, gezien de grootte van het bedrag om een huis te kunnen kopen en een hypotheek te kunnen aflossen. Als je gaat scheiden van je partner, kunnen er dan ook veel praktische problemen bij komen kijken. Wie wil eigenaar worden van het huis, zal de ander moeten uitkopen. Of als je allebei uit het huis wilt, moet je het gaan verkopen. Dit kan heelwat praktische problemen en administratieve zorgen met zich meebrengen, zeker omdat je na een relatiebreuk wel met andere dingen aan je hoofd zit.

Dalende huizenprijzen als je wilt verkopen
In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is een huis niet iets dat in de toekomst steeds maar in waarde blijft stijgen. Ook al zijn de prijzen lange periodes in stijgende lijn gegaan, toch hoeft dit niet zo te blijven. Denk aan de vastgoedbubble in de Verenigde Staten in 2008. In 2011 liggen ook in Nederland en België de prijzen van woning heel hoog, zodat hier en daar ook al wordt gesproken van een mogelijke vastgoedbubble.

Lange tijd wachten op een koper van je woning
Ook staan tegenwoordig huizen relatief lange tijd te koop voordat er een kandidaatkoper wordt gevonden. Vaak staat een huis wel een jaar te koop voordat het verkocht wordt. Vastgoed is dan ook geen flexibele belegging, zeker niet als je het dringend kwijt wilt, zoals bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een woning met verlies verkocht wordt, ook al was het maar omdat de verkoper dringend over cash geld wilt beschikken.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag