Modelmatig waarderen grote strop voor woningmarkt


Het modelmatig waarderen van individuele woningen dwarsboomt de marktwerking op de woningmarkt. Dat stelt Hans van der Ploeg, directeur brancheorganisatie VBO Makelaar in een persbericht. Volgens hem zorgen onvolledige data en geen emotionele waardering in de modeltaxatie voor onjuiste, fictieve waardebepalingen van woningen. Van der Ploeg: ‘Het is hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen.’

Volgens Van der Ploeg wordt een modelmatige waardering van woningen alleen bepaald op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses. Er komt geen bezichtiging van een taxateur aan te pas. Zo blijft een taxatierapport buiten beschouwing. Van der Ploeg: ‘Modelmatig taxeren is niets meer dan op basale waarden toetsen. Dit is voor geen enkele woning afdoende en daarmee een riskante ontwikkeling voor de woningmarkt. Marktwerking komt door deze wijze van waarderen tot stilstand. De emotionele waarde, achterstallig onderhoud of eventuele verbouwingen worden niet meegewogen in de berekeningen. Dit zijn echter wel factoren die voor een waardevermeerdering of -vermindering kunnen zorgen.’

Volgens Van der Ploeg is het hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen. Het vertrouwen in de werking en efficiëntie van modelmatig waarderen is ongegrond. De zogenaamde voordelen wegen niet op tegen de nadelen. ‘Het gezonde verstand van deskundigen is onmisbaar om tot een gedegen taxatie te komen. Zo gebruiken banken sinds medio 2008 de modelmatige waarderingen om financieringen te verstrekken alleen nog als controlemiddel. Maar ondertussen baseren we op dit model wel de WOZ-waarde, die daardoor vaak onjuist is. Dat moet anders. De waardering van woningen moet plaatsvinden op basis van vierkante meters, energieverbruik, locatie, onderhoudssituatie, et cetera. We moeten af van waardebepalingen die uitsluitend plaatsvinden op basis van historische waarden. Zeker in deze tijd’, aldus Van der Ploeg.

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs. Met bijna 1.000 aangesloten leden door heel Nederland is VBO Makelaar qua grootte de tweede brancheorganisatie van Nederland.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons