Mobiel internetgebruik in België in jaar tijd verdubbeld

16 procent van het Belgische internetverkeer verloopt via smartphones en tablets. Dat is dubbel zoveel als een jaar geleden, maar de groei vertraagt.

De cijfers komen uit een onderzoek van het Gentse digitaal bureau Wijs. Voor het onderzoek werden 130 miljoen bezoeken op 76 Belgische websites geanalyseerd. Die sites krijgen maandelijks in totaal 4 miljoen bezoekers over de vloer. De resultaten werden vergeleken met een zelfde studie uit 2011 en 2012.

De opvallendste conclusie is dat 1 op de 6 websitebezoeken gebeurt via een mobiel toestel: een smartphone of tabletcomputer. Dat is een verdubbeling tegenover 2012.

De redenen voor de toenemende populariteit zijn bekend. De Belg koopt steeds meer smartphones en tabletcomputers. Volgens cijfers van het marktonderzoeksbureau GFK Retail gingen in de eerste helft van dit jaar 720.000 tablets over de toonbank, dubbel zoveel als een jaar eerder. Een op de drie Belgische gezinnen beschikt nu over een tabletcomputer. Wijs ziet dat liefst 52 procent van de mobiele bezoeken op Belgische websites afkomstig is van de iPad, de tabletcomputer van Apple. Dat komt overeen met 7 procent van al het internetverkeer.

Ook de concurrentie op de telecommarkt deed zijn deel van het werk. De doorbraak van mobiel internet werd tot voor kort tegengehouden door de woekerprijzen die operatoren aanrekenden voor mobiel internet. Vandaag is mobiel surfen heel vaak inbegrepen in de prijs van het abonnement.

De groei van mobiel internet vertraagt wel. Het aandeel mobiele surfers lag in 2011 ongeveer zes maal hoger dan in 2010. In 2012 was dat nog slechts een verdrievoudiging. Er dreigt zelfs een saturatie. Terwijl in augustus 16,3 procent van de bezoeken via een mobiel toestel verliep, is dat in september en oktober opnieuw onder 16 procent gezakt.

Volgens Davy Tollenaere van Wijs zal de stabilisatie slechts tijdelijk zijn. ‘De early adopters hebben bijna allemaal een smartphone. Nu is het wat wachten op de massa. 56 procent van de Belgen surft nog niet mobiel. Wanneer zij hun klassieke gsm inruilen voor een smartphone, zullen we opnieuw een stijging zien van het mobiel internetgebruik.’ Tollenaere verwacht na de feestdagen, wanneer smartphones en tablets cadeau worden gedaan, een nieuwe groei.

Het probleem is dat te weinig Belgische bedrijven de mobiele trend benutten. Wijs zag dat op e-commercesites 20 tot 25 procent van het verkeer afkomstig is van een tablet of smartphone. Maar kopen deden ze zelden met een mobiel toestel. De e-shops zijn heel moeilijk bruikbaar op kleinere schermen en betalingssystemen zijn niet geoptimaliseerd om met mobiele apparaten te gebruiken. Ook B2B-websites werden vaker met een desktopcomputer bezocht.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons