Mijn huis, mijn pensioen?

Biedt de baksteen die elke Belg in zijn maag heeft hoop op redding wanneer hij eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Alles lijkt daarop te wijzen, maar onder welke voorwaarden? Een analyse drong zich op...
   Nu de bevolking vergrijst, dringt onze regering erop aan dat ieder van ons in een derde pensioenpijler voorziet, naast het wettelijk pensioen en eventuele groepsverzekeringen aangegaan door de werkgever. Eigenaar zijn vormt ongetwijfeld een interessante vierde pijler om een degelijke levensstandaard te behouden.   Om die vierde pijler optimaal te laten renderen, moet je je woning wel op het juiste moment verwerven en, meer nog, ze goed onderhouden. Eigenaar zijn of worden is één zaak, voorkomen dat het eigendom een blok aan je been wordt, is iets anders. Een huis dat je rond je dertigste of veertigste hebt gebouwd of gerenoveerd, zal doorgaans nieuwe investeringen vergen tegen de tijd dat je met pensioen gaat.   Je pensioen goed voorbereiden impliceert dus ook je woning in orde brengen met het oog op de minder vette jaren. Nu de rentevoeten zo laag zijn, is dit het ideale moment om een aantal investeringen te doen. Investeren in onroerend goed via een hypothecaire lening die over tien jaar of meer wordt afgelost, levert in Wallonië en Vlaanderen ook nog een fiscaal voordeel op. Wie slim investeert rond zijn vijftigste, zal zijn lening nog voor zijn pensioenleeftijd hebben afbetaald en gaat dus een financieel rustige oude dag tegemoet. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons