Met een gerust hart op vakantie

Je bent een heel jaar druk aan het werk geweest, maar dan... Komt eindelijk je welverdiende vakantie eraan! Een reisje naar de zon, een trip naar de sneeuw, om aan het strand te liggen of net om ganse dagen rond te trekken: een toffe vakantie ziet er voor iedereen anders uit. Wat we meestal wél allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat we onze woning voor een tijdje alleen moeten achterlaten. Zo kan het al wel eens gebeuren dat een ontspannende vakantie net begint met heel wat stress, en dat je zelfs tijdens je verlof nog zit te piekeren over het thuisfront. Wil je dit liever vermijden? Lees dan snel deze tips om je huis te beveiligen tegen inbraak!

Laat iemand een oogje in het zeil houden
Wanneer je op vakantie vertrekt, zorg er dan voor dat je verschillende mensen hebt ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden. Zo kan je de politie vragen om vakantietoezicht te houden, wat inhoudt dat zij af en toe eens langsrijden of een kijkje gaan nemen bij je huis. Komt er ook een buur of familielid langs om je huisdieren te voederen? Vergeet dit dan niet te melden aan de politie; kwestie van misverstanden te voorkomen... Verder kan je uiteraard ook aan je buren vragen of zij alles wat in de gaten houden, en of ze je brievenbus tijdig kunnen leegmaken. Een propvolle brievenbus is immers hét teken voor inbrekers dat er niemand thuis is!

Schreeuw niet van de daken dat je op vakantie bent
Op vakantie gaan is natuurlijk heel erg leuk, maar probeer er toch een beetje discreet mee om te gaan. Ga bijvoorbeeld niet overal zitten rondbazuinen dat je weg bent en post geen boodschap op Facebook of Twitter om te melden dat je vertrekt. Hang natuurlijk ook geen briefjes aan de deur met "ik ben niet thuis" of iets dergelijks op, en spreek zeker geen aangepaste vakantieboodschap in op je antwoordapparaat. Je moet de kat immers niet bij de melk zetten! Wees trouwens ook altijd op je hoede met enquêtes over vakantieperiodes, zeker als er gevraagd wordt wanneer je exact op vakantie bent.

Schakel domotica in voor de beveiliging van je huis
Woon je nogal afgelegen en heb je geen buren, of woont je familie te ver om af en toe eens langs te komen? Dan kan je ook nog altijd rekenen op domotica om je huis te beveiligen. Heb je bijvoorbeeld rolluiken, dan kan je deze aansluiten op je domoticasysteem of op een timer zodat ze 's avonds automatisch sluiten. Kunnen je rolluiken enkel manueel bediend worden, maar is er niemand die dit voor jou kan doen? Dan laat je ze best gewoon open; er is immers niets zo verdacht als gesloten rolluiken op klaarlichte dag! Een ander handig snufje ter beveiliging van je huis is het instellen van een vakantieprogramma op je domotica. Uiteraard kan je ook je aanwezigheid faken door sommige lampen aan te sluiten op een timer.

Een alarmsysteem als beveiliging van je huis
Om je woning te beveiligen is een alarm natuurlijk altijd een goede keuze. Als je op vakantie vertrekt doe je er wel goed aan om de sleutel en de code aan iemand te geven die je kan vertrouwen. Is jouw alarmsysteem aangesloten op een meldkamer? Laat hen dan zeker weten dat je op vakantie vertrekt. Je kan eventueel ook het nummer doorgeven van buren of kennissen, die men kan contacteren in geval van nood.

Maak het inbrekers niet te makkelijk
Je kan nog zo hard je best doen om je huis te beveiligen tegen inbraak: als je sleutels buiten gaat verstoppen, vallen al je andere maatregelen mee in het water.
Dieven kennen deze trucjes namelijk maar al te goed. Leg dus zeker geen sleutels onder deurmatten, bloempotten, of op andere makkelijk te vinden plaatsen. Zorg er ook voor dat je alle ramen en deuren goed hebt gesloten, zélfs de kleinste of (schijnbaar) meest onbereikbare, zoals bijvoorbeeld een dakraampje op zolder. Laat ten slotte ook geen mogelijke hulpmiddelen buiten rondslingeren. Ladders, gereedschappen, enzovoort: berg ze allemaal netjes op achter slot en grendel!

Energie besparen terwijl je weg bent
Inbraakpreventie is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt wanneer je je woonst alleen achterlaat, maar je mag energiebesparing evenmin uit het oog verliezen. Trek daarom alle niet-noodzakelijke elektrische toestellen uit het stopcontact om sluipverbruik te vermijden, en zet in de winter je verwarming wat lager. Ben je voor een langere periode van huis, maak dan de koelkast en/of diepvries leeg alvorens je vertrekt en schakel hem uit. Zet dan wel de deur open, of je kan wel eens een harige verrassing (in de vorm van schimmel) vinden bij je thuiskomst! Bij een lange vakantie kan je desnoods ook de water- en/of gasleiding geheel of gedeeltelijk afsluiten.

De beveiliging van je huis: check!
De politie en buren inschakelen om een oogje in het zeil te houden, discreet omgaan met je vakantieplannen, de hulp inroepen van domotica om te verdoezelen dat je niet thuis bent, zorgen dat inbrekers geen sleutels kunnen vinden rondom je woning,... Het zijn allemaal kleine dingen die je kan ondernemen om je huis te beveiligen wanneer je op vakantie gaat. Vergeet daarnaast ook niet om wat aandacht te besteden aan energiebesparing. Heb je al deze regeltjes in acht genomen? Check dan vlak voor je vertrek nog een laatste keer of alles in orde is, en... Vertrek met een gerust hart op vakantie! Bon voyage!

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons