Hoe weet je of je met de juiste makelaar in zee gaat?

Wie een woning koopt of verkoopt, laat zich het best begeleiden door een vastgoedmakelaar. Maar hoe weet je nu of je wel te maken hebt met een betrouwbare bemiddelaar?

Hoe weet je of je met de juiste makelaar in zee gaat?
Een woning kopen of verkopen doe je niet elke dag. Het is vaak een van de belangrijkste transacties in een mensenleven, en een goede begeleiding is dan ook een absolute must. Er komen immers heel wat extra zaken bij kijken, zoals schattingen, onderhandelingen, bijzondere of opschortende clausules, financieringen en successierechten. Kennis van zaken en continue bijscholing zijn dus noodzakelijk.

Vastgoedmakelaar is dan ook een gereglementeerd beroep. Dit houdt in dat niemand zich zomaar makelaar mag noemen, of vastgoedactiviteiten mag uitoefenen zonder een degelijke opleiding en het nodige certificaat. Alle erkende makelaars in ons land zijn ingeschreven in een centraal register bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Pas op voor namaak
Helaas duiken er af en toe nepmakelaars op. Vaak zijn die onvoldoende opgeleid, beschikken ze niet over de nodige verzekeringen en houden ze zich niet aan de deontologische code. Bovendien zijn ze niet altijd op de hoogte van de huidige (complexe) wetgeving. Wie met zo'n niet-erkende bemiddelaar in zee gaat, riskeert dus om verkeerd geadviseerd te worden.

Het is dan ook aan te raden om bij elke vastgoedtransactie of -raadpleging te checken of de betrokken vastgoedmakelaar wel degelijk erkend is. Vraag sowieso naar zijn BIV-erkenning. Je kan ook zelf zijn naam controleren op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Hier kan je trouwens ook een klacht neerleggen tegen nepmakelaars of tegen erkende bemiddelaars die zich niet houden aan de deontologische regels.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons