Meer woningen verkocht in eerste jaarhelft

Van januari tot juni is het aantal verkochte woningen en appartementen duidelijk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs bleef wel vrij stabiel.

Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat in de Notarisbarometer. Vooral in april en juni waren er heel wat transacties, met stijgingen van respectievelijk 4 en 4,6 procent in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. In mei was er een daling met 3,3 procent.

In de eerste zes maanden van 2014 steeg de vastgoedactiviteit volgens de notarissen met 2,6 procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2013. Voor het tweede kwartaal alleen noteerden de notarissen 1,8 procent meer vastgoedtransacties.

De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land bleef vrij stabiel. Het ging in de voorbije drie maanden om 234.042 euro, tegen 231.900 euro in het eerste kwartaal. De terugval van de gemiddelde prijs voor een appartement gaat door: van 203.240 naar 200.533 euro of -1,3 procent.Over herenhuizen en villa's houdt de barometer geen aparte gegevens bij.

Die gemiddelden verbergen wel regionale verschillen. Zo valt op dat woonhuizen in Wallonië het afgelopen kwartaal 6,1 procent duurder werden: van 168.162 euro naar 178.419 euro gemiddeld. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs licht met 1,2 procent naar 251.471 en in Brussel daalde de prijs met 1,4 procent tot 425.071. Bij appartementen is de prijsdaling het sterkst in Vlaanderen. De notarissen merken een gemiddelde prijsdaling van 2,5 procent.

Bron:
Belga

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons