14% meer schenkingen van onroerend goed dankzij lagere schenkbelasting

Ondanks de vakantiemaand registreerden de notarissen in juli toch 14 procent meer schenkingsakten voor onroerende goederen dan in juni. De toename is te danken aan de verlaging van de schenkbelasting die Vlaanderen op 1 juli doorvoerde. De notarissen verwachten in de komende maanden een nog sterkere toename.

Vlaanderen verlaagde op 1 juli de tarieven van de schenkbelasting op onroerende goederen drastisch. Het voordeel is het grootst als u schenkt aan iemand met wie u een dunne of zelfs geen bloedband heeft. Verder is er nog een extra korting voorzien voor wie het goed nadien energiezuinig renoveert of verhuurt.

Met de lagere belastingtarieven wil de regering de Vlaming aanzetten om vastgoed te schenken. Want door de torenhoge tarieven, die opliepen tot 80 procent, gebeurde vastgoed wegschenken tot nu nauwelijks. Meestal was het voordeliger om het vastgoed na te laten via de erfenis en er erfbelasting op te betalen in plaats van het al tijdens het leven weg te schenken. ‘Op jaarbasis registreren wij in heel Vlaanderen zo’n 15.000 schenkingen van onroerende goederen’, weet notaris Bart Van Opstal.

De tariefverlaging lijkt zijn doel niet te missen. In juli, waarin typisch minder akten verleden worden omdat zowel heel wat cliënten als notarissen en hun medewerkers met vakantie zijn, registreerden de notarissen 14 procent meer schenkingsakten dan in de maand juni. Toen was de verlaging van de schenkbelasting al aangekondigd. Notarissen merkten toen al dat de maatregel interesse losweekte bij hun cliënten. En ook nu nog krijgen ze er heel wat vragen over. 'Wie het overweegt, wil advies over hoe dat het best aan te pakken. Want bij zo'n schenking komt natuurlijk meer kijken dan louter de schenkbelasting betalen. Ik hoor van collega's dat ze nu vooral bezig zijn met advies te geven. En we verwachten de komende maanden, vanaf september-oktober, een nog sterkere toename van het aantal schenkingen van onroerende goederen’, maakt Van Opstal zich sterk.

De tarieven van de schenkbelasting blijven progressief, maar de schijven worden flink opgetrokken. En ook aan de tarieven zelf wordt gesleuteld. Voortaan bestaan er maar twee soorten schenkingen: in rechte lijn of onder partners en aan ‘anderen’. Voordien werden die ‘anderen’ nog ingedeeld in drie categorieën. Verder is er nog een extra korting voorzien voor wie het goed nadien energiezuinig renoveert of verhuurt. Op het moment van de schenking betaalt u het normale tarief. De korting moet u achteraf aanvragen.Dat alles maakt vastgoed schenken aanzienlijk goedkoper. Een overzicht van de nieuwe schenktarieven en een tool om de schenkbelasting in uw concrete geval zelf te berekenen, vindt u hier.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Lijfrente: een nieuwe formule om niet meer te hopen op het overlijden!

Laten we het toegeven: de lijfrente is een verleidelijke formule, op één detail na…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons