Méér huis en groter woningaanbod voor dezelfde maandlast in 2015


Immotheker, onafhankelijk specialist in woonkredietadvies en vermogensopbouw, maakt de resultaten bekend van een analyse van 300.000 simulaties die kredietnemers de afgelopen 2 jaar op de website van Immotheker maakten. Immotheker vergeleek de eerste helft van 2015 met 2013. Om een vergelijkbare basis te hebben spitst de analyse zich toe op woonkredieten met de meest gekozen looptijd van 25 jaar.


In 2 jaar tijd is een woning in België gemiddeld 10.000 euro duurder geworden. (van 240.000 euro voor een instapklare woning in 2013 naar 250.000 euro in 2015). Over diezelfde periode zijn de rentevoeten gedaald van 3,9% naar 2,57% (leningen op 25 jaar). Met een maandlast (1.120 euro) van een doorsnee gezin kan de Belg op 25 Jaar vandaag 33.000 euro méér ontlenen. Dat betekent € 249.000 tegenover 216.000 euro 2 jaar geleden. Hierdoor hebben kopers een ruimere keuze binnen het woningaanbod. Zo kan een doorsnee gezin met zijn inkomen (3.200 euro/maand en eigen middelen 50.000 euro) vandaag 54% van het beschikbare woningaanbod kopen, tegenover 44% 2 jaar geleden. 


Woningprijs op 2 jaar tijd gestegen met 10.000 euro

De woningprijs voor een instapklare in België is woning gestegen van 240.000 naar 250.000 euro, of een stijging van 4,2% op 2 jaar. Deze stijging is veel minder groot dan de voorgaande jaren waar prijsstijgingen van 5% per jaar geen uitzondering waren. 


Daling van gemiddeld inkomen bij woonplanners

“Opvallend is dat het gemiddeld gezinsinkomen van de mensen die een woning willen kopen met 5% is gedaald; van 3.289 euro naar 3.134 euro”, zegt John Romain van Immotheker. “We stellen in de kantoren vast dat meer mensen met een lager inkomen vandaag met koopplannen rondlopen en aangetrokken worden door de lage rente. Helaas blijkt vaak onvoldoende eigen middelen een struikelblok te zijn om een aantrekkelijke rente te bekomen en een eigen woning te verwerven.” 


Groter woningaanbod en méér huis voor hetzelfde geld

De daling van de hypotheekrente is groter geweest dan de stijging van de woningprijzen. Op 2 jaar tijd is een woning 10.000 euro duurder geworden. Terwijl je met dezelfde maandlast 33.000 euro meer kunt ontlenen. Bereken wat je kunt kopen en vind een passende lening. Dankzij de lage rente kun je vandaag méér huis kopen voor dezelfde maandlast. Dankzij de lage rente heb je vandaag meer huis voor hetzelfde geld. Benieuwd welke woning jij kunt kopen? Bereken het hier. 


Over Immotheker

Immotheker is een onafhankelijke adviesverlener. Immotheker consulteert voor, tijdens en na het afsluiten van een woonkrediet. Immotheker werd in 1995 opgericht door Bestuurder John Romain. Vandaag telt het bedrijf 45 kantoren, die afgelopen jaar samen 15.000 klanten financieel advies verstrekten. Enkele Immotheker-producten: woonplanningadvies, hypotheekadvies, woonbegroting, kredietbewaking, advies rond vermogensopbouw, Gratis abonnementen (Rentebarometer, Rentesignaal, Immothekerkrant, Tips, Woningradar) en de financiële calculatoren (o.a. Fiscale Spaarpijler). 

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons