Méér huis en groter woningaanbod voor dezelfde maandlast in 2015


Immotheker, onafhankelijk specialist in woonkredietadvies en vermogensopbouw, maakt de resultaten bekend van een analyse van 300.000 simulaties die kredietnemers de afgelopen 2 jaar op de website van Immotheker maakten. Immotheker vergeleek de eerste helft van 2015 met 2013. Om een vergelijkbare basis te hebben spitst de analyse zich toe op woonkredieten met de meest gekozen looptijd van 25 jaar.


In 2 jaar tijd is een woning in België gemiddeld 10.000 euro duurder geworden. (van 240.000 euro voor een instapklare woning in 2013 naar 250.000 euro in 2015). Over diezelfde periode zijn de rentevoeten gedaald van 3,9% naar 2,57% (leningen op 25 jaar). Met een maandlast (1.120 euro) van een doorsnee gezin kan de Belg op 25 Jaar vandaag 33.000 euro méér ontlenen. Dat betekent € 249.000 tegenover 216.000 euro 2 jaar geleden. Hierdoor hebben kopers een ruimere keuze binnen het woningaanbod. Zo kan een doorsnee gezin met zijn inkomen (3.200 euro/maand en eigen middelen 50.000 euro) vandaag 54% van het beschikbare woningaanbod kopen, tegenover 44% 2 jaar geleden. 


Woningprijs op 2 jaar tijd gestegen met 10.000 euro

De woningprijs voor een instapklare in België is woning gestegen van 240.000 naar 250.000 euro, of een stijging van 4,2% op 2 jaar. Deze stijging is veel minder groot dan de voorgaande jaren waar prijsstijgingen van 5% per jaar geen uitzondering waren. 


Daling van gemiddeld inkomen bij woonplanners

“Opvallend is dat het gemiddeld gezinsinkomen van de mensen die een woning willen kopen met 5% is gedaald; van 3.289 euro naar 3.134 euro”, zegt John Romain van Immotheker. “We stellen in de kantoren vast dat meer mensen met een lager inkomen vandaag met koopplannen rondlopen en aangetrokken worden door de lage rente. Helaas blijkt vaak onvoldoende eigen middelen een struikelblok te zijn om een aantrekkelijke rente te bekomen en een eigen woning te verwerven.” 


Groter woningaanbod en méér huis voor hetzelfde geld

De daling van de hypotheekrente is groter geweest dan de stijging van de woningprijzen. Op 2 jaar tijd is een woning 10.000 euro duurder geworden. Terwijl je met dezelfde maandlast 33.000 euro meer kunt ontlenen. Bereken wat je kunt kopen en vind een passende lening. Dankzij de lage rente kun je vandaag méér huis kopen voor dezelfde maandlast. Dankzij de lage rente heb je vandaag meer huis voor hetzelfde geld. Benieuwd welke woning jij kunt kopen? Bereken het hier. 


Over Immotheker

Immotheker is een onafhankelijke adviesverlener. Immotheker consulteert voor, tijdens en na het afsluiten van een woonkrediet. Immotheker werd in 1995 opgericht door Bestuurder John Romain. Vandaag telt het bedrijf 45 kantoren, die afgelopen jaar samen 15.000 klanten financieel advies verstrekten. Enkele Immotheker-producten: woonplanningadvies, hypotheekadvies, woonbegroting, kredietbewaking, advies rond vermogensopbouw, Gratis abonnementen (Rentebarometer, Rentesignaal, Immothekerkrant, Tips, Woningradar) en de financiële calculatoren (o.a. Fiscale Spaarpijler). 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons