Meer dan 70% van de verwarmingsinstallaties in België zullen weldra totaal verouderd zijn

De voorzitter van de centrale verwarmingsinstallateurs trekt aan de alarmbel. Er zal binnenkort een groot aantal installaties vervangen of gerenoveerd moeten worden.

De winter staat voor de deur en de laatste dagen is het flink afgekoeld. Velen onder ons staan op het punt om hun verwarmingstoestel weer op te starten voor de winter - als ze dat al niet gedaan hebben. Mogelijk zal dat weer opstarten dit keer leiden tot een beslissing die we graag eeuwig blijven uitstellen: de vervanging van ons verwaringstoestel.

Dirk Peytier (ICS): "Met het strenger worden van de normen aangaande het rendement waarmee wij in toenemende mate te maken hebben, zullen er meer en meer installaties afgedankt moeten worden. De toestellen - maar ook de hele installatie."

Voor de Vereniging van Belgische centrale verwarmingsinstallateurs (ICS) is het onvermijdelijk: meer dan 70% van de toestellen die vandaag in werking zijn in België zijn verouderd, of zullen dat weldra zijn. "Het probleem is, dat de particulier zich geen rekenschap geeft van de ouderdom van zijn installatie," zegt Dirk Peytier. "En de informatie die hij krijgt is niet altijd de meest betrouwbare. Bovendien stelt hij het ogenblik waarop hij zijn installatie vervangt of renoveert alsmaar uit. Sommigen waren al lang voor de zomer op de hoogte van het probleem en wachten de winter af om in actie te schieten..."

Elke dag stelt Dirk Peytier vast hoe slecht bepaalde installaties nog renderen. "Sommige cv-ketels verbruiken zoveel dat het overeenkomt met alle dagen boodschappen doen met een vrachtwagen in plaats van met de auto..."

Het ogenblik voor zich uitschuiven waarop de portefeuille wordt bovengehaald is een reflex die jammer genoeg wordt bevorderd door de afschaffing, twee jaar geleden, van de premies voor verwarming. "Het gevolg was dat de markt instortte. De markt bevindt zich nu in een staat van inactiviteit zoals we in lang niet meer hadden gezien..."

Brussel is het enige gewest dat nog premies toekent. "Maar de toegekende bedragen zijn belachelijk laag in vergelijking met vroeger," relativeert de woordvoerder. "En het gaat niet om structurele premies, want ze worden nog slechts toegekend tot de dag waarop de fondsen opgebruikt zijn. Ik begrijp de houding van onze politici niet. We moeten toch de CO2-uitstoot in onze atmosfeer beperken..."

Een goede raad: laat uw verwarmingsinstallatie geregeld door een vakman onderhouden

Het onderhoud van de verwarmingsketel mag dan niet langer fiscaal aftrekbaar zijn, maar het blijft toch belangrijk uw installatie regelmatig te laten onderhouden en dat onderhoud te laten uitvoeren door een vakman, die de juiste opleiding heeft gevolgd. "De lijst van deze vaklui kunt u raadplegen via Internet, op de websites van IBGE (voor Brussel), Awac (Wallonië) en LNE (Vlaanderen), voegt Dirk Peytier hier nog aan toe. Sinds 2011 moeten alle cv-ketels op Brussels grondgebied onderhouden worden door een verwarmingsspecialist die een ad hoc opleiding heeft gevolgd. Vele technici zeggen wel dat ze gekwalificeerd zijn, maar zijn dat niet echt..."

Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag