Wat is meeneembaarheid?

Wie een nieuwe woning koopt, kan bij het betalen van de registratierechten de betaalde registratierechten van de vorige woning in mindering brengen.

Dit op voorwaarde dat het oude huis wordt verkocht voor een nieuw huis wordt gekocht. Dan kunnen de betaalde registratierechten van de oude woning worden verrekend bij de koop van het nieuwe huis. Dat is meeneembaarheid door verrekening.

In het omgekeerde geval, wanneer het nieuwe huis gekocht wordt voor het oude verkocht is, kunnen de betaalde registratierechten van de oude woning na de verkoop van de oude woning verrekend worden. Dan spreken we van meeneembaarheid door teruggave.

Goed om weten nog:
- Tussen de verkoop van de oude woning en de aankoop van de nieuwe (of omgekeerd), mag niet meer dan twee jaar zitten.

  • De meeneembaarheid van betaalde registratierechten is altijd beperkt tot maximum 12.500 euro.

  • Opgelet! (Bij-)abattement en meeneembaarheid zijn niet combineerbaar. Als meeneembaarheid gekozen kan worden, is dat de beste keuze. Meeneembaarheid levert namelijk een groter financieel voordeel op.

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons