Malaise nederlandse woningmarkt sijpelt door naar agrarische markt


De agrarische vastgoedmarkt heeft sterk te lijden onder de problemen op de woningmarkt. Er is minder vraag van particulieren die in een boerderij willen wonen. Bovendien blijft de vraag van bedrijven buiten de agrarische sector achter. Dat meldt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar.

Het aantal transacties op jaarbasis is sinds het intreden van de crisis met 40 procent gedaald, de prijzen liggen 18 procent lager en de gemiddelde verkooptijd is opgelopen tot 260 dagen. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en verkoopprijs bedraagt gemiddeld 14 procent. Een gemiddelde woonboerderij kostte het afgelopen halfjaar 433.000 euro.

Ook de agrarische sector kampt met leegstand. Gemeenten en agrariërs moeten daarom in overleg om oplossingen te bedenken, zoals herbestemming tot bed & breakfast, camping, zorgboerderij of adviesbureau, aldus de NVM. Bebouwing vormt een obstakel om grond te kopen. De NVM pleit daarom voor sloopsubsidies. ‘Herbestemming biedt nog steeds veel kansen. De mogelijkheden hiervoor zouden ruimer moeten zijn om verrommeling van het landschap tegen te gaan en de leefbaarheid van het platteland te behouden.

Bron:
https://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/07/25/malaise-woningmarkt-sijpelt-door-naar-agrarische-markt

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons