Malaise nederlandse woningmarkt sijpelt door naar agrarische markt


De agrarische vastgoedmarkt heeft sterk te lijden onder de problemen op de woningmarkt. Er is minder vraag van particulieren die in een boerderij willen wonen. Bovendien blijft de vraag van bedrijven buiten de agrarische sector achter. Dat meldt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar.

Het aantal transacties op jaarbasis is sinds het intreden van de crisis met 40 procent gedaald, de prijzen liggen 18 procent lager en de gemiddelde verkooptijd is opgelopen tot 260 dagen. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en verkoopprijs bedraagt gemiddeld 14 procent. Een gemiddelde woonboerderij kostte het afgelopen halfjaar 433.000 euro.

Ook de agrarische sector kampt met leegstand. Gemeenten en agrariërs moeten daarom in overleg om oplossingen te bedenken, zoals herbestemming tot bed & breakfast, camping, zorgboerderij of adviesbureau, aldus de NVM. Bebouwing vormt een obstakel om grond te kopen. De NVM pleit daarom voor sloopsubsidies. ‘Herbestemming biedt nog steeds veel kansen. De mogelijkheden hiervoor zouden ruimer moeten zijn om verrommeling van het landschap tegen te gaan en de leefbaarheid van het platteland te behouden.

Bron:
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/07/25/malaise-woningmarkt-sijpelt-door-naar-agrarische-markt


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag