Malaise nederlandse woningmarkt sijpelt door naar agrarische markt


De agrarische vastgoedmarkt heeft sterk te lijden onder de problemen op de woningmarkt. Er is minder vraag van particulieren die in een boerderij willen wonen. Bovendien blijft de vraag van bedrijven buiten de agrarische sector achter. Dat meldt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar.

Het aantal transacties op jaarbasis is sinds het intreden van de crisis met 40 procent gedaald, de prijzen liggen 18 procent lager en de gemiddelde verkooptijd is opgelopen tot 260 dagen. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en verkoopprijs bedraagt gemiddeld 14 procent. Een gemiddelde woonboerderij kostte het afgelopen halfjaar 433.000 euro.

Ook de agrarische sector kampt met leegstand. Gemeenten en agrariërs moeten daarom in overleg om oplossingen te bedenken, zoals herbestemming tot bed & breakfast, camping, zorgboerderij of adviesbureau, aldus de NVM. Bebouwing vormt een obstakel om grond te kopen. De NVM pleit daarom voor sloopsubsidies. ‘Herbestemming biedt nog steeds veel kansen. De mogelijkheden hiervoor zouden ruimer moeten zijn om verrommeling van het landschap tegen te gaan en de leefbaarheid van het platteland te behouden.

Bron:
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/07/25/malaise-woningmarkt-sijpelt-door-naar-agrarische-markt

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons