Mag de verkoper de verlichting meenemen?

Je koopt een woning. Op het moment dat je de sleutels krijgt blijkt dat de verkoper alle verlichting heeft meegenomen. Mag dat wel?

Wat is de regel?
Om te weten wat in de koopprijs is begrepen wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende zaken. Wat onroerend is, is in de koop begrepen. Roerende goederen zijn integendeel niet inbegrepen. De verkoper kan deze laatste dus meenemen. Roerende goederen zijn bijvoorbeeld de meubelen die zich in de woning bevinden, sierpotten op het terras, losstaande keukentoestellen, gordijnen, de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw enz.

Onroerend op hun beurt zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen in de keuken, inbouwspots in de plafonds, planten en bomen die in volle grond staan in de tuin, de motor van het tuinhek, radiatoren die aan het verwarmingssysteem zijn gekoppeld enz. Deze goederen moet de verkoper dus achterlaten bij zijn vertrek.

Onderlinge afspraken maken
Je kan met de verkoper andere afspraken maken over wat er blijft staan. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde meubels toch blijven staan, dat de gordijnen blijven hangen enz. Zet die afspraken ook op papier.

Je kan ook een lijst opmaken van goederen die de verkoper al dan niet mag meenemen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven welke verlichting blijft hangen en welke niet, welke kachels blijven staan enz.

Door dergelijke duidelijke afspraken te maken vermijd je alvast achteraf discussies.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons