Mag de verkoper de verlichting meenemen?

Je koopt een woning. Op het moment dat je de sleutels krijgt blijkt dat de verkoper alle verlichting heeft meegenomen. Mag dat wel?

Wat is de regel?
Om te weten wat in de koopprijs is begrepen wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende zaken. Wat onroerend is, is in de koop begrepen. Roerende goederen zijn integendeel niet inbegrepen. De verkoper kan deze laatste dus meenemen. Roerende goederen zijn bijvoorbeeld de meubelen die zich in de woning bevinden, sierpotten op het terras, losstaande keukentoestellen, gordijnen, de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw enz.

Onroerend op hun beurt zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen in de keuken, inbouwspots in de plafonds, planten en bomen die in volle grond staan in de tuin, de motor van het tuinhek, radiatoren die aan het verwarmingssysteem zijn gekoppeld enz. Deze goederen moet de verkoper dus achterlaten bij zijn vertrek.

Onderlinge afspraken maken
Je kan met de verkoper andere afspraken maken over wat er blijft staan. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde meubels toch blijven staan, dat de gordijnen blijven hangen enz. Zet die afspraken ook op papier.

Je kan ook een lijst opmaken van goederen die de verkoper al dan niet mag meenemen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven welke verlichting blijft hangen en welke niet, welke kachels blijven staan enz.

Door dergelijke duidelijke afspraken te maken vermijd je alvast achteraf discussies.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons