Mag je zomaar een camera aan je voordeur hangen?

Camera’s zijn alomtegenwoordig vandaag de dag, maar de Camerawet van 21 maart 2018 legt ons wel bepaalde regels op als het gaat over camera’s aan ons huis, en dan in het bijzonder de videoparlofoons en bewakingscamera’s.

Omdat een videoparlofoon enkel dient ter identificatie wie er aanbelt, zijn hier geen verdere regels rond. An sich kan een camera hier natuurlijk ook voor gebruikt worden, maar vaak wordt deze ook ingezet om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, of de openbare orde te handhaven. Een camera is dan ook onderworpen aan de Camerawet en je dient dan ook rekening te houden met de volgende regels.

4 basisregels van de Camerawet

  • Eigen bevoegdheid: Filmen is enkel toegestaan op plaatsen waar jij bevoegd bent. Concreet, de plek waar jij woont. Je buren filmen of de openbare weg is niet toegestaan.
  • Proportionaliteit: Bij het plaatsen van je camera moet er steeds een evenwicht zijn tussen jouw belangen en de wet op de bescherming van het privéleven. In elk geval om een woning te beschermen, mag er gefilmd worden.
  • Aangifte: Je woning valt onder niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen. Plaats je een camera dan dien je dit aan te geven bij de politie en wordt deze opgenomen in een nationaal register. Een aangifte doen van je camera kan ook via deze website.
  • Aangeven: Door middel van een pictogram dien je de aanwezigheid van een camera aan te geven. Deze wettelijke verplichtingen dienen alvast opgenomen te worden.
Als je je camera reglementair hebt opgehangen, mag je de beelden ook opnemen. Volgens de GDPR-wetgeving mag je de beelden maximaal een maand bijhouden, tenzij ze dienen als bewijs of een dader, slachtoffer of getuige kunnen identificeren.

Leef je de regels niet na, dan kan je dit op een fikse boete te staan komen. Boetes tot € 600 zijn mogelijk, dus zorg er maar beter voor dat je de regels naleeft.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons