Mag je een bouwgrond met winst verkopen?

Als je een grond kocht mag je die nadien natuurlijk ook met winst verkopen. Hou er rekening mee dat je riskeert belastingen te moeten betalen op de meerwaarde.

Als je als privé-persoon een onbebouwde grond koopt en verkoopt, kan je worden belast op de meerwaarde die je hierbij realiseert. Is het kopen van gronden je beroepsactiviteit, dan zal een ander belastingregime van toepassing zijn. 

Hoeveel belastingen betaal je?

Bij de verkoop van een onbebouwde grond betaal je een verschillend tarief aan belasting naargelang wanneer je de grond verkoopt. Doe je dat binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde in beginsel belast aan een tarief van 33 %. 

Verkoop je de grond na meer dan vijf jaar maar minder dan acht jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast aan een tarief van 16,5 %. Heeft de verkoop plaats meer dan acht jaar na de aankoop dan wordt de meerwaarde niet belast. 

Hoe bereken je de meerwaarde?

De meerwaarde is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Net als bij de berekening van de meerwaarde van huizen en appartementen (meer daarover lees je hier) mag je de aankoopprijs verhogen met een forfait van 25 % (of de werkelijke kosten) en met 5 % per jaar. Je mag ook de kosten die je had bij de verkoop in mindering brengen op de prijs die je ontving. 

Een tuinhuis telt niet

Als je een woning of appartement met winst verkoopt, word je dus lager en minder lang belast dan als je een grond verkoopt. Door alvast een tuinhuis te zetten op je grond kan je deze regels niet omzeilen en zeggen dat je onder de ‘kortere’ regeling valt. Als er op de grond een gebouw staat waarvan de verkoopwaarde lager is dan 30 % van het geheel, wordt de grond namelijk als onbebouwd aanzien. 

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons