Mag je een bouwgrond met winst verkopen?

Als je een grond kocht mag je die nadien natuurlijk ook met winst verkopen. Hou er rekening mee dat je riskeert belastingen te moeten betalen op de meerwaarde.

Als je als privé-persoon een onbebouwde grond koopt en verkoopt, kan je worden belast op de meerwaarde die je hierbij realiseert. Is het kopen van gronden je beroepsactiviteit, dan zal een ander belastingregime van toepassing zijn. 

Hoeveel belastingen betaal je?

Bij de verkoop van een onbebouwde grond betaal je een verschillend tarief aan belasting naargelang wanneer je de grond verkoopt. Doe je dat binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde in beginsel belast aan een tarief van 33 %. 

Verkoop je de grond na meer dan vijf jaar maar minder dan acht jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast aan een tarief van 16,5 %. Heeft de verkoop plaats meer dan acht jaar na de aankoop dan wordt de meerwaarde niet belast. 

Hoe bereken je de meerwaarde?

De meerwaarde is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Net als bij de berekening van de meerwaarde van huizen en appartementen (meer daarover lees je hier) mag je de aankoopprijs verhogen met een forfait van 25 % (of de werkelijke kosten) en met 5 % per jaar. Je mag ook de kosten die je had bij de verkoop in mindering brengen op de prijs die je ontving. 

Een tuinhuis telt niet

Als je een woning of appartement met winst verkoopt, word je dus lager en minder lang belast dan als je een grond verkoopt. Door alvast een tuinhuis te zetten op je grond kan je deze regels niet omzeilen en zeggen dat je onder de ‘kortere’ regeling valt. Als er op de grond een gebouw staat waarvan de verkoopwaarde lager is dan 30 % van het geheel, wordt de grond namelijk als onbebouwd aanzien. 

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?
Lees meer

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons