Mag je buur de haag tussen jullie percelen zomaar uitdoen?

Jouw perceel grond wordt afgescheiden van dat van je buur door een haag. Kan je iets doen als je vaststelt dat je buur de haag wil uitdoen?

Tussen jouw tuin en die van je buur staat een haag. Die zorgt ervoor dat de percelen duidelijk zijn afgescheiden en dat je niet bij elkaar kan binnenkijken. Maar wat zijn je rechten als je buur deze haag wil uitdoen?

Ze staat op zijn grond
Als de haag op de grond van je buur staat, kan je weinig doen. Hij is nu eenmaal eigenaar van de haag in kwestie en kan er alleen over beslissen. Je kan wel met je buur afspraken trachten te maken over het plaatsen van een nieuwe afsluiting of zo’n afsluiting op jouw perceel zetten. Hou er rekening mee dat levende hagen in principe minstens op 50 cm van de scheiding moeten staan.

Een gemeenschappelijke haag
Is er integendeel sprake van een gemeenschappelijke haag, dan mag je buur niet alleen beslissen om de haag uit te doen. Hij heeft hiervoor jouw akkoord nodig. Hij mag deze maximaal tot aan de perceelgrens snoeien, met de verplichting om nadien op de grens een muur te bouwen.

Wat kan je doen?
Begint je buur een gemeenschappelijke haag toch uit te doen, spreek hem er dan op aan. Vraag hem te stoppen met de werkzaamheden. Doet hij dat niet, neem dan foto’s of laat een vaststelling doen door een gerechtsdeurwaarder. Je zou ook kunnen trachten de politie erbij te laten komen.

Je zou strikt gezien ook een procedure bij absolute hoogdringendheid kunnen starten bij de rechtbank en daar je buur laten verbieden de haag uit te doen. Zo’n uitspraak kan je op enkele uren tijd bekomen. Je kan als je buur je rechten miskent ook een schadevergoeding van hem vragen.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons