Mag je aannemer onderaannemers inschakelen?

Als je voor het bouwen of verbouwen van je huis een beroep doet op een aannemer, mag die het werk deels of volledig toevertrouwen aan één of meerdere onderaannemers van zijn keuze. Je kan die mogelijkheid contractueel uitsluiten.

Het principe.
Je aannemer mag één of meerdere onderaannemers inschakelen om de afgesproken werken bij jou uit te voeren. Hij moet wel de algemene leiding van de werken blijven doen. Het werk werd hem namelijk toevertrouwd omwille van het vertrouwen dat je in zijn firma hebt.

Je kan met je aannemer een andere afspraak maken. Je kan overeenkomen dat hij de werken persoonlijk moet uitvoeren en dat hij niet mag werken met onderaannemers. Zet dit dan wel op papier. Als je er als bouwheer belang bij hebt dat je aannemer de werken persoonlijk doet en niet werkt met een onderaannemer kan je dat ook vragen.

Wie is aansprakelijk?
Je eigenlijke aannemer blijft tegenover jou aansprakelijk voor de goede uitvoering van de werken. Als er iets misgaat moet je hem daarvoor aansprakelijk stellen ook al lag de verantwoordelijkheid voor de fout eigenlijk bij de onderaannemer. Je hebt nu eenmaal alleen een overeenkomst met de aannemer. Met de onderaannemer heb je geen rechtstreeks contract.

Als je je aannemer aansprakelijk stelt en die meent dat het de fout is van de onderaannemer, moet de aannemer op zijn beurt de onderaannemer aansprakelijk stellen. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons