Mag de huurprijs verhogen als de buurt ‘opwaardeert’?

Je huurt of verhuurt een woning of appartement onder de woninghuurwet. Mag dan de huurprijs verhogen als de huurwaarde van het pand hoger wordt omdat de buurt waarin ze ligt ‘opgewaardeerd’ werd?

De huurprijs van een huis of appartement mag worden geïndexeerd. Voor het overige mag de huurprijs niet zomaar worden aangepast. Een uitzondering op die regel bestaat als er werken werden uitgevoerd aan het verhuurde pand (de spelregels hieromtrent vind je hier) of als de huurwaarde ervan hoger werd door externe omstandigheden. In dat geval kan de huurprijs onder strikte voorwaarden worden aangepast.

Wanneer vragen?

De verhuurder kan aan de huurder tussen de negende en de zesde maand die aan de einddatum van de lopende driejarige periode voorafgaan vragen of hij of zij akkoord gaat dat de huurprijs wordt aangepast. Daarvoor moet een aangetekende brief naar de huurder worden verstuurd. Gaat die akkoord met de verhoging van de huurprijs, dan wordt deze afspraak best op papier gezet. Gaat de huurder niet akkoord, dan moet de verhuurder naar de vrederechter stappen. Dat moet gebeuren tussen de zesde en de derde maand voor het verstrijken van de driejarige periode. 

Naar de vrederechter

Voor het vredegerecht moet de verhuurder kunnen aantonen dat de huurwaarde door nieuwe omstandigheden tenminste 20% hoger ligt dan de huurprijs. Rechtbanken zijn het niet eens of een algemene stijging of daling van de prijzen op de huurmarkt als een nieuwe omstandigheid kan worden aanzien. 

Ook de huurder kan het

Als de huurwaarde van het pand dat verhuurd wordt daalt door nieuwe omstandigheden, kan de huurder binnen dezelfde termijnen een verlaging van de huurprijs vragen. Is de verhuurder niet akkoord, dan kan de huurder de zaak aanhangig maken bij de vrederechter. Hij moet daar weliswaar kunnen aantonen dat de huurwaarde door nieuwe omstandigheden tenminste 20% lager ligt dan de huurprijs.

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons