Londenaars wonen steeds vaker in kelder

Volgens het Britse magazine The Economist is er een opmerkelijke trend aan de gang op de Londense vastgoedmarkt. Meer en meer mensen zijn er immers op zoek naar … een kelder. Jawel, om in te wonen!

Dit fenomeen zou volledig te wijten zijn aan de erg hoge vastgoedprijzen in de Britse hoofdstad. Bovendien is het tegenwoordig niet langer ondenkbaar dat eender welke kelderruimte op een professionele manier kan omgetoverd worden tot een moderne woonst waarin comfortabel te leven valt.

Kostprijs?
Volgens Simon Haslam, topman van het gespecialiseerde bouwbedrijf Basement Force, kost de inrichting van een kelder tot woonst zo’n 500 pond per vierkante meter, omgerekend een slordige 688 euro/m2. “Vastgoed in Chelsea is nog minstens 4 keer duurder”, getuigt hij.

De districtsbesturen van Kensington en Chelsea hebben het voorbije jaar naar verluidt 393 aanvragen voor kelder-inrichtingen ontvangen, een verdrievoudiging tegenover het aantal dossiers dat op het einde van het voorbije decennium werden geregistreerd.

Beperkingen?
Inmiddels hebben Kensington en Chelsea wél een aantal beperkingen ingevoerd. De kelders mogen nog slechts één verdieping tellen en kunnen niet meer dan 50 procent van de totale tuinoppervlakte vertegenwoordigen. Dit om eventuele megalomane plannen een halt toe te roepen.

Zo was er immers een miljardair die van plan was om een luxueuze keldervilla te laten bouwen met 5 verdiepingen, inclusief een ondergronds zwembad én automuseum.

Ook Westminster en Camden willen de trend zoveel mogelijk binnen de perken houden, maar volgens The Economist worden ook in andere luxewijken, die niet tot de absolute top van de vastgoedmarkt behoren, massaal kelders gebouwd. Dat is voor vele inwoners naar verluidt de enige manier om toch met het gewenste comfort in Londen te kunnen blijven wonen.

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag