Londenaars wonen steeds vaker in kelder

Volgens het Britse magazine The Economist is er een opmerkelijke trend aan de gang op de Londense vastgoedmarkt. Meer en meer mensen zijn er immers op zoek naar … een kelder. Jawel, om in te wonen!

Dit fenomeen zou volledig te wijten zijn aan de erg hoge vastgoedprijzen in de Britse hoofdstad. Bovendien is het tegenwoordig niet langer ondenkbaar dat eender welke kelderruimte op een professionele manier kan omgetoverd worden tot een moderne woonst waarin comfortabel te leven valt.

Kostprijs?
Volgens Simon Haslam, topman van het gespecialiseerde bouwbedrijf Basement Force, kost de inrichting van een kelder tot woonst zo’n 500 pond per vierkante meter, omgerekend een slordige 688 euro/m2. “Vastgoed in Chelsea is nog minstens 4 keer duurder”, getuigt hij.

De districtsbesturen van Kensington en Chelsea hebben het voorbije jaar naar verluidt 393 aanvragen voor kelder-inrichtingen ontvangen, een verdrievoudiging tegenover het aantal dossiers dat op het einde van het voorbije decennium werden geregistreerd.

Beperkingen?
Inmiddels hebben Kensington en Chelsea wél een aantal beperkingen ingevoerd. De kelders mogen nog slechts één verdieping tellen en kunnen niet meer dan 50 procent van de totale tuinoppervlakte vertegenwoordigen. Dit om eventuele megalomane plannen een halt toe te roepen.

Zo was er immers een miljardair die van plan was om een luxueuze keldervilla te laten bouwen met 5 verdiepingen, inclusief een ondergronds zwembad én automuseum.

Ook Westminster en Camden willen de trend zoveel mogelijk binnen de perken houden, maar volgens The Economist worden ook in andere luxewijken, die niet tot de absolute top van de vastgoedmarkt behoren, massaal kelders gebouwd. Dat is voor vele inwoners naar verluidt de enige manier om toch met het gewenste comfort in Londen te kunnen blijven wonen.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons