Londenaars wonen steeds vaker in kelder

Volgens het Britse magazine The Economist is er een opmerkelijke trend aan de gang op de Londense vastgoedmarkt. Meer en meer mensen zijn er immers op zoek naar … een kelder. Jawel, om in te wonen!

Dit fenomeen zou volledig te wijten zijn aan de erg hoge vastgoedprijzen in de Britse hoofdstad. Bovendien is het tegenwoordig niet langer ondenkbaar dat eender welke kelderruimte op een professionele manier kan omgetoverd worden tot een moderne woonst waarin comfortabel te leven valt.

Kostprijs?
Volgens Simon Haslam, topman van het gespecialiseerde bouwbedrijf Basement Force, kost de inrichting van een kelder tot woonst zo’n 500 pond per vierkante meter, omgerekend een slordige 688 euro/m2. “Vastgoed in Chelsea is nog minstens 4 keer duurder”, getuigt hij.

De districtsbesturen van Kensington en Chelsea hebben het voorbije jaar naar verluidt 393 aanvragen voor kelder-inrichtingen ontvangen, een verdrievoudiging tegenover het aantal dossiers dat op het einde van het voorbije decennium werden geregistreerd.

Beperkingen?
Inmiddels hebben Kensington en Chelsea wél een aantal beperkingen ingevoerd. De kelders mogen nog slechts één verdieping tellen en kunnen niet meer dan 50 procent van de totale tuinoppervlakte vertegenwoordigen. Dit om eventuele megalomane plannen een halt toe te roepen.

Zo was er immers een miljardair die van plan was om een luxueuze keldervilla te laten bouwen met 5 verdiepingen, inclusief een ondergronds zwembad én automuseum.

Ook Westminster en Camden willen de trend zoveel mogelijk binnen de perken houden, maar volgens The Economist worden ook in andere luxewijken, die niet tot de absolute top van de vastgoedmarkt behoren, massaal kelders gebouwd. Dat is voor vele inwoners naar verluidt de enige manier om toch met het gewenste comfort in Londen te kunnen blijven wonen.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons