Lijst van gemeenten voor 'Wonen in eigen streek' geactualiseerd


De lijst van gemeenten waar de Vlaamse maatregel ‘wonen in eigen streek’ van toepassing is, wordt op 1 september geactualiseerd. Vanaf dan zijn er nog 68 gemeenten waar de maatregel van kracht is. 

In de vorige lijst, die dateert van drie jaar geleden, waren er 69 gemeenten. Twaalf gemeenten verdwijnen van de lijst, maar er komen er elf bij. Affligem, Arendonk, Essen, Kalmthout, Kapellen, Lovendegem, Merchtem, Oudenburg, Sint-Martens-Latem, Waasmunster, Wachtebeke en Zingem zijn de twaalf gemeenten die niet langer opgenomen worden. Berlaar, Denderleeuw, Lint, Mechelen, Nazareth, Oostende, Oud-Heverlee, Overijse, Schoten, Sint-Katelijne-Waver en Turnhout krijgen vanaf 1 september dan weer voor het eerst te maken met de regeling.

Ter herinnering: ‘wonen in eigen streek’ betreft een maatregel die ervoor moet zorgen dat inwoners van een gemeente er nog een bouwgrond of een woning kunnen betalen. Bijgevolg is de maatregel enkel van toepassing in die regio’s waar het gevaar bestaat dat dit niet meer mogelijk zou zijn, doordat de grote vraag van kopers van buiten de gemeente voor opvallende prijsstijgingen zorgt. De lijst van gemeenten wordt opgesteld en 3-jaarlijks aangepast door de Vlaamse regering op basis van strikte criteria.

Concreet houdt de maatregel het volgende in: mensen die een onroerend goed - dat gelegen is in een woonuitbreidingsgebied van een gemeente die op de lijst voorkomt - wensen aan te kopen, moeten een voldoende grote band met die gemeente kunnen aantonen. Men moet in de gemeente (of in een aangrenzende gemeente) wonen, er werken of er een belangrijke sociale of familiale band mee hebben. Een provinciale beoordelingscommissie beslist of de band voldoende sterk is.

Niet onbelangrijk: het gaat enkel om woningen gelegen in woonuitbreidingsgebied. Bovendien is de maatregel ook niet van toepassing voor bepaalde oude woonuitbreidingsgebieden, wel steeds voor nieuwe woonuitbreidingsgebieden. Het betreft dus in ieder geval slechts een vrij beperkt aandeel van de bouwgronden en woningen in de gemeente.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons