Lijst van gemeenten voor 'Wonen in eigen streek' geactualiseerd


De lijst van gemeenten waar de Vlaamse maatregel ‘wonen in eigen streek’ van toepassing is, wordt op 1 september geactualiseerd. Vanaf dan zijn er nog 68 gemeenten waar de maatregel van kracht is. 

In de vorige lijst, die dateert van drie jaar geleden, waren er 69 gemeenten. Twaalf gemeenten verdwijnen van de lijst, maar er komen er elf bij. Affligem, Arendonk, Essen, Kalmthout, Kapellen, Lovendegem, Merchtem, Oudenburg, Sint-Martens-Latem, Waasmunster, Wachtebeke en Zingem zijn de twaalf gemeenten die niet langer opgenomen worden. Berlaar, Denderleeuw, Lint, Mechelen, Nazareth, Oostende, Oud-Heverlee, Overijse, Schoten, Sint-Katelijne-Waver en Turnhout krijgen vanaf 1 september dan weer voor het eerst te maken met de regeling.

Ter herinnering: ‘wonen in eigen streek’ betreft een maatregel die ervoor moet zorgen dat inwoners van een gemeente er nog een bouwgrond of een woning kunnen betalen. Bijgevolg is de maatregel enkel van toepassing in die regio’s waar het gevaar bestaat dat dit niet meer mogelijk zou zijn, doordat de grote vraag van kopers van buiten de gemeente voor opvallende prijsstijgingen zorgt. De lijst van gemeenten wordt opgesteld en 3-jaarlijks aangepast door de Vlaamse regering op basis van strikte criteria.

Concreet houdt de maatregel het volgende in: mensen die een onroerend goed - dat gelegen is in een woonuitbreidingsgebied van een gemeente die op de lijst voorkomt - wensen aan te kopen, moeten een voldoende grote band met die gemeente kunnen aantonen. Men moet in de gemeente (of in een aangrenzende gemeente) wonen, er werken of er een belangrijke sociale of familiale band mee hebben. Een provinciale beoordelingscommissie beslist of de band voldoende sterk is.

Niet onbelangrijk: het gaat enkel om woningen gelegen in woonuitbreidingsgebied. Bovendien is de maatregel ook niet van toepassing voor bepaalde oude woonuitbreidingsgebieden, wel steeds voor nieuwe woonuitbreidingsgebieden. Het betreft dus in ieder geval slechts een vrij beperkt aandeel van de bouwgronden en woningen in de gemeente.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag