Less is more: Tips om gezellig en klein te wonen

Een bouwgrond of huis kopen is tegenwoordig erg duur en voor velen zelfs onbetaalbaar geworden. Dat komt omdat ruimte steeds schaarser en dus ook duurder wordt. We gaan daarom steeds vaker klein wonen. Maar dat is niet de enige reden. We gaan steeds vaker klein wonen ook omdat we het zelf zo willen. Less is more!

Kleine plaatsen met veel ruimte
Het is niet omdat je klein woont, dat je hoeft in te boeten aan comfort. Met een beetje creativiteit kan je zelfs op kleine plaatsen heel wat ruimte creëren.

In een boekenkast aan de muur kan je bijvoorbeeld al heel wat boeken kwijt zonder een kast nodig te hebben. Een mooi gevulde boekenrek is bovendien mooi op naar te kijken. Door het gebruik van haakjes aan de deuren, om jassen aan op te hangen, heb je al geen aparte kapstok nodig en bespaar je heel wat ruimte.

In de slaapkamer kan je extra opbergruimte creëren door schuiflades onder het bed te plaatsen. Ook doeltreffend zijn bijzettafels. Gebruik bijzettafels als ruimte winnaars. In elke keuken is er altijd wel een plaatsje voor een ontbijtplekje: het enige wat je nodig hebt zijn scharnieren, een plankje tegen de muur en twee barkrukjes. Klein, maar gezellig!

Tip voor in elke kleine ruimte: maak gebruik van de hoogte van de muren en voorzie opstapkrukjes om bij deze opbergruimtes te komen.

De ruimte visueel vergroten
Wie klein gaat wonen, doet er goed aan om de ruimte visueel te vergroten door het interieur op een slimme manier in te richten. Het kleurgebruik alleen al heeft heel wat invloed op het ruimtelijk gevoel en bepalen de sfeer die in de ruimte. Kies in kleine ruimtes zoveel mogelijk voor lichte, luchtige en koele kleuren. Deze verhogen het ruimtelijk effect. Dat komt omdat lichte tinten het natuurlijke daglicht reflecteren. Een donkere muur daarentegen, zal licht absorberen, waardoor alles kleiner aanvoelt.

Je kan kamers ook groter doen lijken door je muren van muurstickers met verticale motieven te voorzien. Op die manier zal de kamer hoger lijken, terwijl horizontale motieven eerder een verbredend effect hebben. Maak tevens gebruik van spiegels en hang ze op zodat het buitenlicht erin weerspiegeld wordt. Het zelfde geldt voor reflecterende elementen.

Voordeel van klein wonen: verminderde registratierechten
Klein wonen is niet alleen gezellig, het biedt eveneens financiële voordelen. Wie een bescheiden woning koopt met een kadastraal inkomen van maximaal 745 euro, kan namelijk in aanmerking komen voor een vermindering van de registratierechten. Naast het maximale kadastraal inkomen van 745 euro, dien je daarvoor aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- De woning is de enige woning van de koper(s). Dat betekent dat de koper(s) geen eigenaar van een andere woning mag zijn op het moment van de aankoop, tenzij deze geërfd zijn van een bloedverwant in opgaande lijn.
- De koper domicilieert zich binnen de drie jaar in de aangekochte woning.
- De koper behoudt er zijn domicilie onafgebroken voor drie jaar
- De koper is een natuurlijk persoon, geen vennootschap of vzw.
- De koper verwerft het volledige goed.
- De koper verwerft de volle of blote eigendom (alleen vruchtgebruik is onvoldoende). 

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons