Je lening vervroegd terugbetalen, kan dat?

Stel je voor: je hebt een lening op je woning lopen voor een periode van 20 jaar. Door toeval (het winnende lot, een erfenis) of door goed sparen, kan je je lening opeens gedeeltelijk of volledig vroegtijdig terugbetalen aan de bank. Klinkt interessant? Natuurlijk! Maar is dat wel zo?

Ja, dat mag!

Volgens de wet op het woningkrediet heb je als kredietnemer het recht om je lening volledig of gedeeltelijk vervroegd terug te betalen. Top! Hoe de administratieve procedure rond die terugbetaling verloopt, vind je in je kredietakte terug of kan je navragen bij de kredietverlener. Soms hanteren banken een minimumbedrag voor elke vervroegde aflossing. Dat kan gaan om 10% van het geleende kapitaal of bijvoorbeeld een minimum van 5.000 euro dat je mag terugbetalen. Alle beetjes helpen, maar 100 euro vroegtijdig aflossen, heeft natuurlijk niet echt veel zin.

Voordelig of niet?
Je lening vervroegd terugbetalen, klinkt interessant. Geen interesten meer, zorgen over die maandelijkse afbetaling, verschwunden! Maar is het zo voordelig als het lijkt? Dit afhankelijk van de alternatieven die je hebt voor de som die je eventueel al wenst terug te betalen. Zijn er op dat moment risicovrije, of iets meer risicovolle (als je daarvan houdt) beleggingen met een hogere opbrengst, dan kan het interessant zijn om daarvoor te kiezen. Vergeet ook het fiscale voordeel verbonden aan je woonlening niet. Soms is het net ietsjes interessanter om een stuk van je lening te laten openstaan zodat je nog kan genieten van dat belastingvoordeel.

Wederbeleggingsvergoeding
Een woord om te onthouden voor een potje Scrabble. Doe je een vervroegde terugbetaling, dan ga je in veel gevallen hiervoor een eenmalige som, de wederbeleggingsvergoeding, moeten betalen aan de bank. Wettelijk is dat bedrag beperkt tot 3 maanden intrest op het gedeelte dat je terugbetaalt. Waarom je dat moet betalen? Voor het geld dat jij vroegtijdig terugbetaalt, moet de financiële instelling iets nieuws vinden om die vrijgekomen middelen in te beleggen (vergelijk het met een huurauto van een verhuurfirma die enkel in de garage blijft staan, dat brengt niets op). Je hebt wel een kans dat je bank afziet van die vergoeding. Maar daarvoor neem je best contact op met je bankkantoor. Wil je hierop anticiperen, dan is de wederbeleggingsvergoeding zeker factor bij de keuze van je kredietverlener.

Gouden raad
Een vooruitziend mens is er twee waard! Tenslotte zit je wel een tijdje aan je lening en bijgevolg ook je bank vast. 

Handige tips:
Win voldoende advies in bij het afsluiten van je hypothecaire lening. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar kan je daarbij helpen. Op die manier ben je op de hoogte van:

*De mogelijkheden en voorwaarden rond je lening en de eventuele vervroegde terugbetaling.

*Met welke bijproducten bindt een bank je aan haar (denk maar aan de zichtrekening waarop je je loon moet storten, de brandverzekering, …)


Bron

Zimmo

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons