Je lening vervroegd terugbetalen, kan dat?

Stel je voor: je hebt een lening op je woning lopen voor een periode van 20 jaar. Door toeval (het winnende lot, een erfenis) of door goed sparen, kan je je lening opeens gedeeltelijk of volledig vroegtijdig terugbetalen aan de bank. Klinkt interessant? Natuurlijk! Maar is dat wel zo?

Ja, dat mag!

Volgens de wet op het woningkrediet heb je als kredietnemer het recht om je lening volledig of gedeeltelijk vervroegd terug te betalen. Top! Hoe de administratieve procedure rond die terugbetaling verloopt, vind je in je kredietakte terug of kan je navragen bij de kredietverlener. Soms hanteren banken een minimumbedrag voor elke vervroegde aflossing. Dat kan gaan om 10% van het geleende kapitaal of bijvoorbeeld een minimum van 5.000 euro dat je mag terugbetalen. Alle beetjes helpen, maar 100 euro vroegtijdig aflossen, heeft natuurlijk niet echt veel zin.

Voordelig of niet?
Je lening vervroegd terugbetalen, klinkt interessant. Geen interesten meer, zorgen over die maandelijkse afbetaling, verschwunden! Maar is het zo voordelig als het lijkt? Dit afhankelijk van de alternatieven die je hebt voor de som die je eventueel al wenst terug te betalen. Zijn er op dat moment risicovrije, of iets meer risicovolle (als je daarvan houdt) beleggingen met een hogere opbrengst, dan kan het interessant zijn om daarvoor te kiezen. Vergeet ook het fiscale voordeel verbonden aan je woonlening niet. Soms is het net ietsjes interessanter om een stuk van je lening te laten openstaan zodat je nog kan genieten van dat belastingvoordeel.

Wederbeleggingsvergoeding
Een woord om te onthouden voor een potje Scrabble. Doe je een vervroegde terugbetaling, dan ga je in veel gevallen hiervoor een eenmalige som, de wederbeleggingsvergoeding, moeten betalen aan de bank. Wettelijk is dat bedrag beperkt tot 3 maanden intrest op het gedeelte dat je terugbetaalt. Waarom je dat moet betalen? Voor het geld dat jij vroegtijdig terugbetaalt, moet de financiële instelling iets nieuws vinden om die vrijgekomen middelen in te beleggen (vergelijk het met een huurauto van een verhuurfirma die enkel in de garage blijft staan, dat brengt niets op). Je hebt wel een kans dat je bank afziet van die vergoeding. Maar daarvoor neem je best contact op met je bankkantoor. Wil je hierop anticiperen, dan is de wederbeleggingsvergoeding zeker factor bij de keuze van je kredietverlener.

Gouden raad
Een vooruitziend mens is er twee waard! Tenslotte zit je wel een tijdje aan je lening en bijgevolg ook je bank vast. 

Handige tips:
Win voldoende advies in bij het afsluiten van je hypothecaire lening. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar kan je daarbij helpen. Op die manier ben je op de hoogte van:

*De mogelijkheden en voorwaarden rond je lening en de eventuele vervroegde terugbetaling.

*Met welke bijproducten bindt een bank je aan haar (denk maar aan de zichtrekening waarop je je loon moet storten, de brandverzekering, …)


Bron

Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons