Lenen was nooit goedkoper

Quasi gratis lenen

Ook Spaargids.be noteert ongeziene tarieven. Ze zien leningen met een vaste rente op 20 jaar van 1,29 procent, of een laagterecord van 1,50 procent bij een vaste rentevoet van 25 jaar. De lage rentevoet op de hypotheekmarkt is een onrechtstreeks gevolg van de dalende economische groei. De hypotheekrente is nu lager dan de inflatie, waardoor je zo goed als gratis leent.

Nu of nooit?

“Het verrast ons eigenlijk dat de hypotheekrentes nog lager konden duiken dan de voorbije jaren”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. “De onderlinge concurrentie tussen de banken heeft daar zeker iets mee te maken.” Wil dat zeggen dat je nu best aan je bouw- of verbouwproject begint? “Het is nu inderdaad een goed moment om een hypothecaire lening af te sluiten, zeker als je al bouwplannen had. Maar we verwachten dat de leningen ook op langere termijn laag zullen blijven. De lage rente op hypothecaire leningen hangt natuurlijk ook samen met de langetermijnrente (OLO). De evolutie van deze rente in de voorbije weken is natuurlijk ook een oorzaak van wat we momenteel op de markt van de hypothecaire kredieten zien gebeuren.”

Sparen brengt niet meer op

“Ondertussen brengt sparen op de klassieke manier weinig op en de rentes op je spaarrekening lijken ondertussen ook laag te blijven op veel langere termijn. Vandaag ligt de wettelijke ondergrens op het wettelijke minimum van 0,11% voor gereglementeerde spaarrekeningen. Het is niet ondenkbaar dat, zoals in 2016, dit minimum opnieuw ter discussie komt en dan dreigen we naar Zwitserse toestanden te evolueren waar je moet betalen om geld op een spaarrekening te zetten.”

Wat met de vastgoedmarkt?

Aangezien sparen niet meer opbrengt, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve beleggingen. Vastgoed is dan een logische keuze, zeker voor de Belg met een baksteen in de maag. Ook voor beleggers is vastgoed een interessante investering, maar dat zorgt ervoor dat de druk op de vastgoedmarkt toeneemt. Een goedkope lening betekent dus niet dat je blind moet kopen.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons