Lenen was nooit goedkoper

Quasi gratis lenen

Ook Spaargids.be noteert ongeziene tarieven. Ze zien leningen met een vaste rente op 20 jaar van 1,29 procent, of een laagterecord van 1,50 procent bij een vaste rentevoet van 25 jaar. De lage rentevoet op de hypotheekmarkt is een onrechtstreeks gevolg van de dalende economische groei. De hypotheekrente is nu lager dan de inflatie, waardoor je zo goed als gratis leent.

Nu of nooit?

“Het verrast ons eigenlijk dat de hypotheekrentes nog lager konden duiken dan de voorbije jaren”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. “De onderlinge concurrentie tussen de banken heeft daar zeker iets mee te maken.” Wil dat zeggen dat je nu best aan je bouw- of verbouwproject begint? “Het is nu inderdaad een goed moment om een hypothecaire lening af te sluiten, zeker als je al bouwplannen had. Maar we verwachten dat de leningen ook op langere termijn laag zullen blijven. De lage rente op hypothecaire leningen hangt natuurlijk ook samen met de langetermijnrente (OLO). De evolutie van deze rente in de voorbije weken is natuurlijk ook een oorzaak van wat we momenteel op de markt van de hypothecaire kredieten zien gebeuren.”

Sparen brengt niet meer op

“Ondertussen brengt sparen op de klassieke manier weinig op en de rentes op je spaarrekening lijken ondertussen ook laag te blijven op veel langere termijn. Vandaag ligt de wettelijke ondergrens op het wettelijke minimum van 0,11% voor gereglementeerde spaarrekeningen. Het is niet ondenkbaar dat, zoals in 2016, dit minimum opnieuw ter discussie komt en dan dreigen we naar Zwitserse toestanden te evolueren waar je moet betalen om geld op een spaarrekening te zetten.”

Wat met de vastgoedmarkt?

Aangezien sparen niet meer opbrengt, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve beleggingen. Vastgoed is dan een logische keuze, zeker voor de Belg met een baksteen in de maag. Ook voor beleggers is vastgoed een interessante investering, maar dat zorgt ervoor dat de druk op de vastgoedmarkt toeneemt. Een goedkope lening betekent dus niet dat je blind moet kopen.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons