Lenen om te renoveren goedkoper dan ooit

Wie verbouwingswerken wil financieren, moet vlot een lening kunnen vinden aan 2,5 tot 3 procent intrest. De gemiddelde rentevoet ligt met 2,9 procent lager dan ooit, meldt de vergelijkingssite Spaargids.

Donderdag start Batibouw, en traditioneel houden de banken hun tarieven strak in de periode van de bouwbeurs. De nog steeds relatief lage rentetarieven op de internationale markten houden ook de tarieven voor renovatieleningen - een vorm van klassieke financiering, geen woonkrediet - laag.

Twee jaar geleden beliep het gemiddelde rentetarief voor zulke leningen 4,3 procent, weet Spaargids. Vorig jaar was het gezakt tot 3,8 procent, nu zit het op 2,9 procent. Van de financiële instellingen die Spaargids opvolgt, hebben er acht renovatieleningen onder 3 procent.

2,5%Het goedkoopste tarief voor een renovatielening afficheert VDK.
De goedkoopste momenteel is VDK, die 2,5 procent rente aanrekent als 20.000 euro wordt geleend voor 84 maanden (7 jaar). Argenta volgt nauw, met 2,55 procent. Een hele rij banken afficheert een tarief van 2,95 procent.

Toch zijn er nog banken die voor een renovatielening een hoger tarief rekenen, gelijkaardig aan het meer algemene consumentenkrediet. Zo rekent Bpost Bank een tarief van 6,40 procent. Het minder bekende Budgetpartner afficheert zelfs een tarief van 9,80 procent.

Energiezuinig
Voor een investering die de energieprestaties van de woning verbetert, kan een lening met een nog lager tarief. Daarvoor rekenen de grootbanken BNP Paribas Fortis, ING en Belfius 1,95 procent rente aan. De voorwaarden om zulk krediet te krijgen, verschillen wel van bank tot bank, vermeldt Spaargids.

Al deze tarieven liggen nog iets hoger dan die voor de hypothecaire kredieten, die de jongste weken wel wat aan het stijgen zijn - tarieven rond of zelfs onder 1 procent zijn er niet meer bij. Daar staat tegenover dat er bij een klassieke financiering geen dossierkosten zijn en dat er geen hypotheek hoeft te worden ingeschreven. Een hypothecair krediet levert dan weer mogelijk een fiscaal voordeel op. Bijlenen (een wederopname) in een bestaand hypothecair dossier kan tegen lagere kosten. 

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons