Lancering van de eerste grote Woonbarometer

Hoe voelen de Belgen zich over hun huisvesting? Zullen ze morgen het gebouw van hun dromen nog kunnen bouwen of renoveren ? Wie zal hen daar de middelen voor geven? Welk beleid lijkt hen het meest gepast op federaal of gewestelijk niveau om hen daartoe te helpen? Kennen ze de overheidsincentives die hen moeten ondersteunen in hun keuze om te bouwen of te renoveren wel?

De voorbije jaren hebben er heel wat veranderingen plaatsgegrepen op economisch, sociaal en politiek vlak. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. Als we het hebben over de bouw en de renovatie van woningen in België, hebben regelgevingen, fiscale incentives, ecologische normen, hypotheekrentes, verstedelijking, fiscaliteit en een heleboel andere dimensies zeer verschillende gevolgen voor kandidaat-(ver)bouwers. Veranderingen waar de zesde staatshervorming ook voor iets tussen zit. 

Jaarbarometer
Om een accuraat beeld te krijgen van wat er leeft in België als het aankomt op woningen (bouw- renovatie), heeft de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) een jaarbarometer willen ontwikkelen (www.handenafvanmijnbaksteen.be) die als referentiekader zal dienen voor de sector. Hierin worden verschillende belangrijke dimensies van woningbouw onderzocht: graad van vertrouwen in de bouw en/of de renovatie, hoeveelheid kennis over het EPB, impact van een hypothecaire lening op het dagelijks leven, hervormingen van de gewestelijke en federale fiscaliteit (woonbonus, premies ...) voor onze medeburgers ... 

Nationale enquête
Deze nationale enquête gaat gepaard met een wedstrijd waarbij een kandidaat-(ver)bouwer een cheque van 5000 euro in de wacht kan proberen te slepen. De resultaten van de enquête zullen onthuld worden op de site in de vorm van een barometer die voor iedereen toegankelijk is...

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons