Lagere woonbonus deert huizenmarkt niet

De daling van de woonbonus heeft nagenoeg geen gevolgen voor de huizenmarkt. Een reden daarvoor is ongetwijfeld de lage rente, aldus DeRedactie.be.

Op 1 januari 2015 is het totaalbedrag gedaald dat mensen die een huis of appartement kopen kunnen aftrekken van de belastingen. Bovendien wordt in de nieuwe regeling gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40 procent, ongeacht het inkomen.

Begin dit jaar werd voorspeld dat de verkoop van huizen en appartementen zou stilvallen en de prijzen zouden dalen, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Van januari tot september is het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen zelfs met ruim 6 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Lage rente
Een belangrijke verklaring voor het feit dat de markt probleemloos overeind blijft is ongetwijfeld de lage rente, aldus DeRedactie.be. De gemiddelde rente voor wie een lening op twintig jaar neemt met een vaste rentevoet is de voorbije jaren aanzienlijk gedaald, tot in sommige gevallen twee procent.

Tot slot zijn ook de prijzen niet gedaald. Voor de huizen is er een stabilisering, de appartementsprijzen zijn de voorbije maanden met ongeveer twee procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Bron:
De Morgen


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag