Lagere woonbonus deert huizenmarkt niet

De daling van de woonbonus heeft nagenoeg geen gevolgen voor de huizenmarkt. Een reden daarvoor is ongetwijfeld de lage rente, aldus DeRedactie.be.

Op 1 januari 2015 is het totaalbedrag gedaald dat mensen die een huis of appartement kopen kunnen aftrekken van de belastingen. Bovendien wordt in de nieuwe regeling gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40 procent, ongeacht het inkomen.

Begin dit jaar werd voorspeld dat de verkoop van huizen en appartementen zou stilvallen en de prijzen zouden dalen, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Van januari tot september is het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen zelfs met ruim 6 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Lage rente
Een belangrijke verklaring voor het feit dat de markt probleemloos overeind blijft is ongetwijfeld de lage rente, aldus DeRedactie.be. De gemiddelde rente voor wie een lening op twintig jaar neemt met een vaste rentevoet is de voorbije jaren aanzienlijk gedaald, tot in sommige gevallen twee procent.

Tot slot zijn ook de prijzen niet gedaald. Voor de huizen is er een stabilisering, de appartementsprijzen zijn de voorbije maanden met ongeveer twee procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Bron:
De Morgen

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons