Kun je de verkoop van het huis van je buren tegengaan?

*Wie in een halfopen bebouwing woont, ondervindt wel eens last van zijn buren – dat is onvermijdelijk. Maar wat als structurele problemen aan de woning van je buur ook jouw huis bedreigen? Bronnen van problemen en conflicten zijn onder andere (ver)bouwschade en lekkages. Kun je je dan verzetten tegen de verkoop van dat huis tot het probleem is opgelost? *

De probleemstelling
Geen buurt zonder burenruzies en -disputen. Meestal gaat de onenigheid over een haag, een boom met overhangende takken of geluidsoverlast, maar ook de woning zelf kan tot discussie leiden. Wat doe je bijvoorbeeld als het (aangebouwde) huis van je buur een aantal structurele gebreken vertoont, die mogelijk een negatief effect hebben op jouw woning? Denk aan een onstabiele schoorsteen, een daklek of vochtproblemen in de gedeelde muur.

Hopelijk levert een goed gesprek met je buren een oplossing op. Als dat niet lukt, is het moment waarop de woning verkocht wordt wellicht je laatste goeie kans om het structureel probleem aan te kaarten. Nu is de vraag: kun je als buur de verkoop van de aanpalende woning tegengaan zolang de bedreiging voor jouw woning niet is opgelost?

De oplossing?
De verkoop van de woning naast jou verhinderen, kan niet. Elke eigenaar heeft namelijk het recht om zijn eigendommen vrij te verkopen. Daarvoor heeft hij jouw toestemming dus niet nodig. Uiteraard mag je buurman of -vrouw geen schade aan jouw woning toebrengen. Als je toch schade of hinder ondervindt, kun je drie stappen ondernemen:

  1. Neem zelf contact op met een architect of stabiliteitsingenieur en laat die de zaak bekijken. Het is belangrijk om een deskundige te hebben die jou onafhankelijk kan helpen.

  2. Overleg met je buur, zijn architect en jouw deskundige. Probeer samen tot een oplossing te komen. Als je hierin slaagt, vermijd je een vervelende gerechtelijke procedure.

  3. Lukt dat niet? Dan kun je aankloppen bij het vredegerecht, dat dit soort disputen afhandelt.

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons