Kun je de verkoop van het huis van je buren tegengaan?

*Wie in een halfopen bebouwing woont, ondervindt wel eens last van zijn buren – dat is onvermijdelijk. Maar wat als structurele problemen aan de woning van je buur ook jouw huis bedreigen? Bronnen van problemen en conflicten zijn onder andere (ver)bouwschade en lekkages. Kun je je dan verzetten tegen de verkoop van dat huis tot het probleem is opgelost? *

De probleemstelling
Geen buurt zonder burenruzies en -disputen. Meestal gaat de onenigheid over een haag, een boom met overhangende takken of geluidsoverlast, maar ook de woning zelf kan tot discussie leiden. Wat doe je bijvoorbeeld als het (aangebouwde) huis van je buur een aantal structurele gebreken vertoont, die mogelijk een negatief effect hebben op jouw woning? Denk aan een onstabiele schoorsteen, een daklek of vochtproblemen in de gedeelde muur.

Hopelijk levert een goed gesprek met je buren een oplossing op. Als dat niet lukt, is het moment waarop de woning verkocht wordt wellicht je laatste goeie kans om het structureel probleem aan te kaarten. Nu is de vraag: kun je als buur de verkoop van de aanpalende woning tegengaan zolang de bedreiging voor jouw woning niet is opgelost?

De oplossing?
De verkoop van de woning naast jou verhinderen, kan niet. Elke eigenaar heeft namelijk het recht om zijn eigendommen vrij te verkopen. Daarvoor heeft hij jouw toestemming dus niet nodig. Uiteraard mag je buurman of -vrouw geen schade aan jouw woning toebrengen. Als je toch schade of hinder ondervindt, kun je drie stappen ondernemen:

  1. Neem zelf contact op met een architect of stabiliteitsingenieur en laat die de zaak bekijken. Het is belangrijk om een deskundige te hebben die jou onafhankelijk kan helpen.

  2. Overleg met je buur, zijn architect en jouw deskundige. Probeer samen tot een oplossing te komen. Als je hierin slaagt, vermijd je een vervelende gerechtelijke procedure.

  3. Lukt dat niet? Dan kun je aankloppen bij het vredegerecht, dat dit soort disputen afhandelt.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons