Kopen op plan: hoe werkt het?

Verkavelingen

Een woning op plan maakt vaak deel uit van een project met meerdere loten. Je koopt als het ware een woning in een nieuw te bouwen wijk of gebouw. Meestal zijn er meerdere types koopwoningen zodat je als koper keuze hebt: een woning of appartement met een, twee of drie slaapkamers, met of zonder 
garage of carport, met een grote of kleine tuin, …

In zo’n verkaveling of wijk moeten de woningen vaak dezelfde look & feel hebben, zodat alle huizen een mooi geheel vormen. Hierdoor ligt het buitenaanzicht van de woningen mogelijk al vast. Maar je kan meestal wel nog alle kanten uit met het interieur.

Inspraak in de afwerking

Aangezien je een woning koopt die nog gebouwd moet worden, heb je nog veel vrijheid om mee de inrichting van de woning te bepalen. Vaak is er een budget voorzien voor de keuken, badkamer en wand- en vloertegels, zodat je zelf accenten kan leggen in het interieur.

Zodra er een bepaald aantal woningen verkocht zijn, starten de werken. Voor de overige woningen moet de bouwpromotor of het bouwbedrijf nog op zoek gaan naar een koper. Hoe verder de werken gevorderd zijn, hoe minder inspraak je hebt in de afwerking van de woning of het appartement.

Eén aanspreekpunt

Het voordeel van een woning of appartement op plan? De werf- of projectleider volgt het volledige bouwproces op en begeleidt en adviseert je. Hij coördineert de werken en is de link tussen jou, de architect en de aannemers. Zo heb je slechts één aanspreekpunt bij wie je altijd terecht kan met vragen of bij problemen.

Modelwoning of -appartement

Vind je het een vreemd idee om een woning te kopen die nog gebouwd moet worden en die je dus nog niet hebt kunnen zien? Vaak is er een ingerichte modelwoning of -appartement dat je kan bezichtigen. Zo krijg je al een goed beeld van je toekomstige woning. Je kan de plannen met elkaar vergelijken zodat je een idee hebt van hoe groot de ruimtes werkelijk zijn. Ook kan je hier inspiratie opdoen voor de stijl van je interieur of voor de materialen die je nog moet kiezen.

Wet-Breyne

De wet-Breyne geldt net zoals bij sleutel-op-de-deur ook voor kopen op plan. Die wet beschermt je als koper. Het pand dat je koopt moet wel bestemd zijn voor huisvesting en gebouwd worden door één aannemer of bouwpromotor. De wet houdt ook in dat je voor zo’n woning op plan een voorschot betaalt van maximaal 5% van de totaalprijs. Het resterende bedrag betaal je in schijven, naargelang de werken vorderen. Ook hier geldt een oplevering in twee fasen. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering moet minimum één jaar zitten. De verkoper blijft gedurende tien jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken.

Bron
Livios

Project in de kijker!

Wisselkouter te Merelbeke


Op zoek naar een prachtige plek om thuis te komen?
Dan bent u meer dan welkom in Wisselkouter.
Dit fantastisch nieuwbouwproject is gelegen in een groene setting in het hartje van Merelbeke. Een plaats waar je buitengewoon kan wonen.
Deze ontwikkeling van 28 luxe appartementen, is onderverdeeld in 6 urban villa’s die met elkaar in verbinding staan door de volledig aangelegde tuinzone.
Met oog voor een tijdloze architectuur, hoogwaardige materialen en stijlvolle afwerking op maat werd Wisselkouter gecreëerd.

Zie jij jezelf hier wonen? Bekijk hier het modelappartement.

Neem vrijblijvend contact op via 1procentmakelaar@oximo.be of bel ons 078/ 487 078
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons