Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.

1. Koude buiten, warmte binnen

Dakisolatie is een van de beste investeringen voor je woning.

Maar liefst 30% van de warmte in huis gaat verloren langs een niet-geïsoleerd dak. Isoleren levert je dus een flinke besparing op voor je energiefactuur. 

Bovendien verhoogt het je comfort. Je zal minder snel een koudegevoel hebben in huis en het duurt minder lang om die weer op temperatuur te brengen. 

Een kleinere, goedkopere verwarmingsketel kan volstaan. Prettig voor je portefeuille én voor het milieu. 

Het plaatsen van dakisolatie is een ideale doe-het-zelfklus. Zeker als het om een hellend dak gaat. 

Gebruik je je zolder niet? Dan kan je beter de zoldervloer isoleren. Zo hoef je die ongebruikte zolder niet te verwarmen.

2. Frisse lucht in huis

Het lijkt misschien een tegenstrijdige tip, maar zeker in de wintermaanden is het belangrijk dat je je huis goed verlucht. 
In dit seizoen zitten we veel meer binnen en staat je verwarming ’s ochtends al aan. 

Een kwartiertje per dag de ramen openen, is voldoende om die vochtige lucht in huis in te ruilen voor droge buitenlucht. Droge lucht is bovendien makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. 

Als je een ventilatiesysteem hebt, hoef je hier natuurlijk niet van wakker te liggen. Dat zorgt het hele jaar door voor een optimaal binnenklimaat.

3. Bescherm je leidingen tegen waterschade

Van zodra het vriest, waarschuwen watermaatschappijen voor bevroren leidingen en watermeters. 

Met enkele simpele ingrepen kan je veel ellende voorkomen. 

Verwarm de plaatsen waar de buizen liggen en bedek meters en buizen met dekens. Ook het water in buitenkranen kan bevriezen en de leidingen of kranen beschadigen. Voorkom dit door de toevoer naar de kraan af te sluiten en het water in de leiding te laten weglopen.

4. Doordacht verwarmen

Tijdens de koude wintermaanden draait je verwarmingsinstallatie overuren.
En dat merk je natuurlijk aan je stookkosten. 

Maar die kan je gelukkig binnen de perken houden met enkele klusjes. Zo verbruikt een verwarmingsketel met zuivere filters en een proper afzuigsysteem minder energie tijdens het stoken. 

Verwarm ook niet of nauwelijks in kamers waar je niet zit of die je niet veel gebruikt. Bedek je radiatoren niet met allerhande spullen. Hierdoor heeft die minder ruimte om warmte af te geven. 

Ga je er enkele dagen tussenuit? Zet je chauffage dan niet dagenlang af bij vriestemperaturen. Hierdoor kan het water in de buizen bevriezen waardoor je leidingen barsten. 

Vooral buizen op slecht geïsoleerde plaatsen zoals zolders en kelders lopen veel risico en moet je extra beschermen met isolatiemateriaal of verwarmingskabels.

5. Een dak in topvorm

Vallende bladeren en ander vuil zijn typische boosdoeners bij verstopte dakgoten
Controleer daarom tijdens de herfst en winter regelmatig op verstoppingen of sluit problemen uit met een antibladnet.

Reinig ook je regenpijp. Als die buis verstopt zit, kan je een ontstoppingsveer gebruiken of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset om de vuilophoping los te spuiten.

Als je dan toch aan je dak aan het werken bent, kijk je best ook even na of het nog volledig in orde is. En vervang tijdig beschadigde dakpannen of leien.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons