Kies de verlichting in je keuken doordacht

Verlichting is een belangrijke factor in de keuken. Tegenwoordig doe je in de keuken meer dan alleen maar koken of werken. Het is almaar meer een plaats waar er ook met vrienden geaperitiefd wordt of een babbeltje gemaakt wordt. Dat vraagt om een aangepaste sfeer en dus ook sfeerverlichting.

Vanuit die optiek krijgt de verlichting in de keuken de laatste jaren veel meer aandacht. Eén lichtpunt plaatsen is uit den boze. Net als in de andere ruimtes in de woning overigens. Zo één lichtpunt geeft alleen maar ergernis omdat je nooit voldoende licht op de juiste plek in de kamer hebt. Van daar ook dat ze zowel bij nieuwbouw als renovaties meer en meer professionele hulp wordt ingeschakeld om een lichtstudie te maken. Die rol kan bij een interieurarchitect liggen of bij een gespecialiseerde verlichtingszaak. Met zo’n studie ben je er zeker van dat er altijd en voor alle functies het juiste licht aanwezig is. 

Zoek naar daglicht
Het allerbelangrijkste in de keuken is het gewone daglicht. Hoe meer dat in de keuken kan vallen, hoe minder elektriciteit je moet verbruiken. Probeer dus met zo groot mogelijke raampartijen te werken en de keuken aan de zuidelijke kant van de woning te oriënteren. Uiteraard zal dit niet altijd voldoende zijn. Maar als deze basis goed zit, dan is er ook minder werk nodig om de keuken van de juiste verlichting te voorzien die aan iedere situatie aanpasbaar is.

Functionele verlichting
Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen krijg je ook andere sferen. De werkplek in de keuken - de zone aan het vuur, de spoelbak en de zone waar er groenten gesneden worden - moet altijd voldoende verlicht zijn. Dit is de functionele of werkverlichting. Doorgaans vinden we die in de dampkap of hangt ze aan het plafond. Wanneer er nog hangkasten geplaatst worden, kan ze ook onder deze kasten geplaatst worden.

Sfeer met led-verlichting
Om sfeer te creëren grijpen veel ontwerpers vandaag terug naar ledverlichting. Ledstrips geven een gelijkmatige lichtverdeling ten opzichte van spots. Ze brengen bovendien op een eenvoudige manier meer licht in de keuken. Een spot is gericht op één punt, terwijl de strips een hele zone verlichten. Omdat ze compact zijn, zijn de ledstrips ook gemakkelijker weg te werken. Dat laat bijvoorbeeld toe ze weg te werken in een nis bij het vuur, in de omkleding van de dampkap, of onder zwevende leggers. Ledstrips zijn ook gemakkelijk te plaatsen in bestaande keukens. Dat ze minder energie verbruiken is nog een voordeel dat mooi meegenomen is.

Landelijk verlichten
In het landelijke segment kunnen we sfeer maken door met pendels te werken, bijvoorbeeld boven het eiland. Een andere optie is verlichting in een open kastje of een kastje met glaswerk te plaatsen. Het gebruik van gele verlichting versterkt de warme sfeer die in een landelijke keuken sterk leeft. Let hier op bij het aankopen van de armaturen.

Algemene verlichting
Naast de functionele- en sfeerverlichting vind je in de keuken vaak ook algemene verlichting. In de keuken wordt hiervoor nog graag gebruik gemaakt van spots. Deze algemene verlichting is vooral van belang om te zien wat we uit de kast of koelkast nemen. Het is dan ook belangrijk dat de algemene verlichting zijn licht op de juiste plaats werpt. Ze moeten dan ook zo gepositioneerd zijn dat de spots tussen de kasten en de persoon in staan. Als ze te ver van de kasten staan, dan staat de persoon - die iets uit de kast wil halen - in zijn eigen schaduw. Als ze te dicht bij de kasten staan, dan zien we niks in de kast. Een ideale maat is dat de spots ongeveer 30cm van de kasten staan, dat gezien van het middelpunt van de spot ten opzichte van de voorkant van de kast. 

Wanneer je werkt met armaturen of hanglampen, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk te onderhouden zijn. Aangezien ze in de keuken hangen kunnen ze sneller vuil worden, door het vele bakken en braden. Zorg er uiteraard ook voor dat er niet teveel verlichting hangt zodat deze niet gaat verblinden.

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons