Kies de juiste deur!

Hoeveel deuren telt een gemiddelde woning eigenlijk? Dat zal al snel een tiental zijn, denken we. Afhankelijk van het aantal ruimtes en verdiepingen uiteraard. En of het nu om buiten- of binnendeuren gaat, ze moeten alle voldoen aan bepaalde criteria.

Buitendeuren
Buitendeuren zijn in de minderheid maar eigenlijk wel de meest belangrijke. Niet alleen zorgen ze voor thermische isolatie, maar ook, en vooral, beschermen ze tegen alle vormen van agressie van buiten (vandalisme, weersinvloeden, inbraken - één per 6 minuten in België!) en behoren ze lucht- en waterdicht te zijn.

In het geval van een appartement dient de ingangsdeur eveneens weerstand te kunnen bieden tegen inbrekers en het wordt aangeraden ook op akoestische lwaliteiten te letten.

En vergeet ten slotte ook niet dat een voordeur mede het uitzicht van je voorgevel bepaalt; de keuze gebeurt dus best weldoordacht.

Binnendeuren
Binnendeuren moeten beantwoorden aan verschillende vereisten, afhankelijk van de ruimtes die ze bedienen. Over het algemeen moeten ze een degelijke ventilatie garanderen - meestal d.m.v. een rooster - zeker in vochtige en warme ruimes als de badkamer, de keuken en de stookplaats.

Bij een nieuwbouw dient al vanaf de ontwerpfase rekening gehouden te worden met de inplanting van de deuren en hun openingsrichting, en daaruit volgend de plaatsing van lichtschakelaars. Een weldoordachte plaatsing en openingsrichting kan belangijke plaatswinst opleveren.

Zoveel deuren, zoveel openingsmogeljkheden
Ook de openingsrichting- en wijze bepaalt de keuze voor een bepaalde deur. In die optiek onderscheiden we de portes battantes, de klapdeuren, de schuifdeuren, of nog, origineler maar beduidend minder vaak voorkomend, de zwaaideuren (saloondeuren) en de accordeondeuren.

Massief hout…
Er gaat niets boven een deur in massief hout. Esthetisch gezien kunnen deuren uit andere materialen de vergelijking niet doorstaan; al zeker niet wat de geluidsisolatie betreft. Daar moeten niet-massieve deuren in massieve deuren hun meerdere erkennen. Een zorgvuldige plaatsing, met oog voor de luchtdichtheid en een goede afdichtingsrubber of dergelijke is noodzakelijk.

… of multiplex
Niet iedereen kan zich zomaar massiefhouten deuren veroorloven. Je kan ook opteren voor een semi-massieve deur. In dat geval bestaat het kader uit een andere houtkwaliteit dan de zichtbare buitenkanten. Een nog goedkoper alternatief is multiplex. Deuren van dit type kunnen worden afgewerkt met een afdekplaat van mahonie, kerselaar, es, eik of notelaar. Het merendeel van de handelaars biedt verfdeuren aan, waar je alleen nog maar de afwerkingskleur van je keuze op moet aanbrengen.

Brandgevaar
Wat voor soort deur je ook kiest, hij dient te voldoen aan bepaalde normen. In België wordt voor binnendeuren vooral gekeken naar de brandveiligheid. In Duitsland staat dan weer de geluidswerendheid bovenaan de lijst. Dankzij het KB van 7 juli 1994 beschikt ons land met de BENOR ATG-norm over één van de strengste wetgevingen van Europa.

Bron: Immoweb


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag