Kies de juiste dampkap

Een dampkap is onmisbaar bij het koken. Ze zuigt de kookgeuren en de kookdampen weg. Maar de dampkap staat voor meer dan het afzuigen van de kooklucht. Het esthetische, het geluidsniveau, het onderhoudsgemak, … er zijn heel wat factoren die een rol spelen in de keuze.

De basiscriteria voor de keuze
Volgens een enquête in opdracht van Novy zijn de zuigkracht, het geluidsniveau en het onderhoudsgemak de voornaamste criteria om een dampkap te kiezen. Los van die criteria is het goed om weten dat je de dampkap best wat groter kiest dan de kookplaat. Zo ben je er zeker van dat de dampkap de kooklucht optimaal afzuigt.

Het debiet van de dampkap
Het belangrijkste beslissingscriterium is het maximale debiet van de dampkap (in m³/u). Dat debiet is gelinkt aan het volume van de keuken. Hoeveel te groter de keuken, des te groter het debiet van de dampkap hoort te zijn. Het debiet schommelt doorgaans tussen 320 en 850 m³/u. Hoe bereken je het debiet? Maak volgende rekenoefening: oppervlakte * hoogte * 10. De uitkomst is het nodige debiet per uur. Een voorbeeld: een keuken van 10m² en een muurhoogte van 2,5m heeft een dampkap nodig met een debiet rond de 250m³/u.

Het geluidsniveau en de verlichting Een ander aandachtspunt is het geluidsniveau dat de dampkap produceert op maximale zuigkracht. Het geluidsniveau van een dampkap is sterk afhankelijk van het model. Er zijn vandaag heel stille modellen op de markt – met een geluidsniveau variërend van 35 decibel (lage zuigkracht) tot 65 decibel (hoge zuigkracht).De verlichting speelt een rol in het kookcomfort en vraagt dus ook aandacht bij de keuze. Let vooral op het gebruikte lampentype, het aantal gebruikte lampen en hun positie, hun vermogen en Wattage. De vaak gebruikte halogeenlampen zijn efficiënt, maar verbruiken ook veel elektriciteit. Zuiniger zijn de led-varianten.

Het design van de dampkap
Er zijn dampkappen voor elk budget en iedere smaak. Aan keuze geen gebrek dus.

Telescopische, cassette of uitschuifbare dampkap
Voor het beperkte budget zijn er de cassettemodellen. Ze zijn zo’n 15cm dik, compact en laten zich gemakkelijk installeren onder een bovenkast.
De uitschuifbare dampkap integreert zich discreet onder een kast en is bruikbaar wanneer je ze uitschuift
De telescopische dampkap verbergt zich achter een deur en verschijnt alleen wanneer je ze nodig hebt.
Afhankelijk van het systeem en het vermogen varieert de prijs voor deze dampkaptypes tussen 100 en 500 euro. 

Decoratieve dampkap
Dit is zonder twijfel de vaakst gekozen dampkap op de markt. Je installeert ze rechtstreeks tegen de muur bij de kookplaat of boven het eiland. Reken voor een dergelijk model tussen 500 en 1.500 euro.

Werkbladdampkap
Ingenieus en discreet zijn de modellen die vlakbij de kookplaat in het werkblad verwerkt zijn. Deze systemen zijn heel dankbaar voor open keukens waar een zichtbare dampkap als storend ervaren wordt. Weet wel dat deze esthetische oplossing bij de duurste op de markt hoort. De prijzen variëren van 1.500 en 2.000 euro.

Eilanddampkap
Wanneer je met een kookeiland werkt, heb je ook een aangepaste dampkap nodig. Een eilanddampkap wordt aan het plafond bevestigd net zoals een hanglamp. Voor de prijs mag je rekenen tussen 700 en 1.000 euro.

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag