KBC voorspelt scherpe prijsdaling woningvastgoed


De KBC-studiedienst voorspelt dat de prijzen van het woningvastgoed in 2013 nominaal met 7 procent dalen. Gecumuleerd met de daling die hoofdeconoomJohan Van Gompel voor de tweede helft van 2012 en ook nog voor 2014 voorspelt (tweemaal 2 procent), komt hij op een totale daling van 11 procent in 2012-2014.
 
Sterkere daling
Eerder voorspelde de HUB-docent dat de nominale prijzen van de woningen in 2012-2013 met 5 tot 6 procent zouden dalen. Maar nu denkt hij dat de crisis het vastgoed nog sterker zal treffen.

“Er was de voorbije maanden een lichte kredietverstrakking, de koopkracht daalde door besparingen van de overheid, de werkloosheid liep op en er was een reële rentestijging”, verklaart Van Gompel zijn pessimisme.

Negatieve spiraal
“De vastgoedprijzen zitten op het scherp van de snee”, weet professor economie Erik Buyst (KU Leuven). “Het economisch klimaat is bijzonder wankel. De werkloosheid dreigt in te beuken op het vertrouwen van de consument. Als de werkloosheid nog stijgt en de rente ietsje stijgt, komen we in een negatieve spiraal.”
 
De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat berekende voor 2012 een gemiddelde prijsstijging van de huizen met meer dan 5 procent, terwijl de verkoopprijs van de appartementen daalde met 3 procent.
 
“De huizen handhaven zich omdat ze almaar meer worden opgedeeld en in delen verhuurd”, analyseert notaris Bart van Opstal. “Tot mijn verbazing steeg het aantal transacties in 2012. Ook de vraag neemt toe, wat erop wijst dat het gevaar van een zeepbel beperkt is.”

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons