KBC voorspelt scherpe prijsdaling woningvastgoed


De KBC-studiedienst voorspelt dat de prijzen van het woningvastgoed in 2013 nominaal met 7 procent dalen. Gecumuleerd met de daling die hoofdeconoomJohan Van Gompel voor de tweede helft van 2012 en ook nog voor 2014 voorspelt (tweemaal 2 procent), komt hij op een totale daling van 11 procent in 2012-2014.
 
Sterkere daling
Eerder voorspelde de HUB-docent dat de nominale prijzen van de woningen in 2012-2013 met 5 tot 6 procent zouden dalen. Maar nu denkt hij dat de crisis het vastgoed nog sterker zal treffen.

“Er was de voorbije maanden een lichte kredietverstrakking, de koopkracht daalde door besparingen van de overheid, de werkloosheid liep op en er was een reële rentestijging”, verklaart Van Gompel zijn pessimisme.

Negatieve spiraal
“De vastgoedprijzen zitten op het scherp van de snee”, weet professor economie Erik Buyst (KU Leuven). “Het economisch klimaat is bijzonder wankel. De werkloosheid dreigt in te beuken op het vertrouwen van de consument. Als de werkloosheid nog stijgt en de rente ietsje stijgt, komen we in een negatieve spiraal.”
 
De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat berekende voor 2012 een gemiddelde prijsstijging van de huizen met meer dan 5 procent, terwijl de verkoopprijs van de appartementen daalde met 3 procent.
 
“De huizen handhaven zich omdat ze almaar meer worden opgedeeld en in delen verhuurd”, analyseert notaris Bart van Opstal. “Tot mijn verbazing steeg het aantal transacties in 2012. Ook de vraag neemt toe, wat erop wijst dat het gevaar van een zeepbel beperkt is.”


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag