Kant-en-klaar bouwen? Dit betekent het voor je budget!

Zeker van de prijs

Begin je aan je bouwproject of huizenjacht? Dan heb je ongetwijfeld een bepaald budget voor ogen dat je niet wil overschrijden. Daarom is het belangrijk dat je onverwachte extra kosten zoveel mogelijk vermijdt. De prijszekerheid is meteen het grootste financiële voordeel van sleutel-op-de-deur bouwen of kopen. Omdat je het kostenplaatje contractueel laat vastleggen, weet je op voorhand namelijk precies hoeveel je kant-en-klaar huis of appartement je kost.

Opgelet: Wil je tijdens de bouwwerken nog iets veranderen? Dan kan het zijn dat de firma wel extra kosten in rekening brengt. Maak er daarom op voorhand grondige afspraken over.

Alles in het lastenboek (of niet?)

Hoe het bedrijf dat kostenplaatje zo gedetailleerd vastlegt?
 

Door op voorhand een uitgebreid lastenboek op te stellen. Daarin staat exact welke werken en materialen in de totaalprijs zijn inbegrepen, hoeveel alles kost en waar je voor moet bijbetalen. Om onverwachte bijkomende kosten te vermijden, kijk je dus op voorhand best goed na wat er precies wel en niet in het lastenboek staat. Speel je graag op zeker? Dan kan je eventueel zelfs een architect inschakelen om alles na te kijken.

Offertes vergelijken

Ben je klaar om offertes af te wegen? Dat is alleen nuttig als je geen appelen met peren moet vergelijken.
Daarom is het belangrijk dat de offertes en lastenboeken die je te zien krijgt, zo volledig mogelijk zijn. Bij sommige bouwfirma’s zijn de basisvoorzieningen eerder beperkt en betaal je voor de extra’s heel wat meer. Baseer je dus niet alleen op de laagste totaalprijs, maar zorg dat je alle onderdelen tot in de puntjes vergelijkt. 
Heb je zelf te weinig kennis van zaken? Doe dan beroep op de expertise van een onafhankelijke architect of andere ervaringsdeskundige.

Bescherming door wet-Breyne

Als je een kant-en-klare woning koopt of laat bouwen, ben je automatisch beschermd door de wet-Breyne. Daarin staat onder meer dat de bouwfirma de totaalprijs, betaalwijze en eventuele vertragingsvergoedingen contractueel moet vastleggen. Hoe de betalingen precies verlopen? Eerst en vooral mag het voorschot dat de bouwfirma vraagt niet hoger zijn dan 5% van de totaalprijs van de woning. De rest van het bedrag betaal je in schijven. Hoeveel er dat zijn, bepaalt de firma of bespreek je samen met hen.

Belangrijk: je mag nooit meer betalen dan de totale kostprijs van de werken die op dat moment al zijn uitgevoerd.

Bouwgrond

Niet alle sleutel-op-de-deurbedrijven houden zich alleen maar bezig met het bouwen van huizen of appartementen: sommige verkopen ook bouwgronden of zelfs hele verkavelingen.

Goed om te weten: aan veel van die gronden hangt een bouwverplichting vast. Koop je de grond? Dan ben je ook verplicht om datzelfde bedrijf je woning te laten bouwen.

Controleer dus eerst of hun modelwoningen wel binnen je budget passen. 
Als je de woning zelf niet kan betalen, heb je natuurlijk niets aan een bouwgrond met bouwplicht. Wil je weten of je een fair bedrag betaalt voor de grond? Bereken dan de prijs per vierkante meter en vergelijk die met andere percelen in dezelfde omgeving.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons