Kan uw huis uw thuis blijven, ook later?

Bijna iedereen hoopt in zijn eigen huis oud te kunnen worden, maar slechts een minderheid van de huizen is daarvoor geschikt. Zelfs wie in een latere fase van zijn leven verbouwt, schuift de gedachte aan een mindere mobiliteit voor zich uit. Even doordenken kan later kosten uitsparen.

Vraag aan de Belgen waar ze in de laatste fase van hun leven willen wonen, en de meerderheid antwoordt: ‘Zo lang mogelijk in mijn eigen huis.’ Een begrijpelijke keuze. Vraag ze echter of hun huis daarop voorzien is of makkelijk aangepast kan worden, en de twijfel slaat toe.

‘De bewustwording groeit dat steeds meer mensen thuis oud zullen moeten worden’, zegt Fien Van den Abeele, architect-projectmedewerker bij Enter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid. ‘Mensen willen dat ook graag, maar ze beseffen niet dat ze niet zomaar mogen afwachten. Denk daar op tijd over na. Als je ouders problemen beginnen te ervaren om comfortabel te bewegen in en om hun woning, is het eigenlijk ook het moment om over je eigen huisvesting na te denken.’

Drempels
Te veel drempels en onmogelijke trappen. Een badkamer waar een thuisverpleegster of mantelzorger nauwelijks mee binnen kan. Een slecht verlichte hal en een deurklink die best wat kracht vergt. Obstakels om te manoeuvreren met een looprek, rollator of rolstoel. Allerhande drempels duiken op voor wie minder vlot beweegt door ouderdom, ziekte of handicap. Sommige zijn simpel op te lossen - enkele handgrepen in de badkamer, beter licht, een meubel weghalen - maar vaak komen er duurdere ingrepen of zelfs verbouwingen aan te pas. Als bijvoorbeeld de gang te smal is, valt dat niet met een goedkoop handigheidje op te lossen.

‘In een ideale wereld zijn fitte mensen die gaan bouwen of stevig verbouwen zo vooruitziend om hun woning flexibel aanpasbaar te maken, zodat die mee kan evolueren met hun veranderende noden’, zegt Van den Abeele. Maar het zijn voorlopig uitzonderingen die dat doen. ‘Zelfs zestigers die bijvoorbeeld hun keuken vernieuwen, grijpen die kans vaak niet om die handiger te maken voor later’, merkt Lieve Houbrechts, ergotherapeute en adviseur wonen & zorg bij Enter.

Nochtans wordt een flexibel aanpasbare woning niet onaantrekkelijker voor fitte bewoners. ‘Minimale drempels en voldoende doorgangsruimte zijn niet alleen aangenaam voor ouderen, maar ook in eerdere fases van je leven. Denk maar aan thuiskomen met een kinderwagen en een vermoeide kleuter op je arm’, zegt Van den Abeele.

Opsplitsing
Maar aanpasbaar bouwen kan nog verder gaan. Je kunt al doordenken over bijvoorbeeld een aanbouw of opsplitsing later. ‘Als je je volumes doordacht vastlegt en bijvoorbeeld steunbalken of nutsleidingen alvast inbouwt, kunnen latere verbouwingen veel minder ingrijpend uitvallen.’

Houdt de kostprijs van dat alles (ver)bouwers tegen? Van den Abeele: ‘Het klopt allicht dat jonge bouwers vooral op hun budget letten. Maar bepaalde keuzes maken van in de ontwerpfase hoeft geen grote impact te hebben op de kostprijs. En als het tot een aanpassing komt en je kunt dan de zwaarte van de werken temperen, heb je een groot voordeel. Sommige oplossingen zijn al zo ingeburgerd dat de meerkosten minder hoog zijn geworden. Een inloopdouche was tien jaar geleden bijvoorbeeld een pak duurder. De prijs van een tien centimeter bredere deur is niet meer onoverkomelijk hoog. Je deuren en deuropeningen later aanpassen zal duurder uitvallen.’

Goedkoper
‘Het klopt dat het bijvoorbeeld erg duur kan uitvallen een lift in huis te moeten installeren’, vult Houbrechts aan. ‘Als je dan beneden een berging hebt die ruim genoeg is om zo nodig tot badkamer om te bouwen, is dat vaak een goedkopere oplossing.’

Wie het goed wil aanpakken, kan zijn plannen, het liefst samen met de architect, bespreken met de adviseurs van Enter in een van de kantoren in Vlaanderen. ‘Jammer genoeg moeten we daarvoor wel wat aanrekenen, we beseffen dat dat een drempel vormt. Nochtans is die kostprijs zeer relatief in het totaalplaatje van een bouw of verbouwing. En vooral: fouten maken is zoveel duurder. Er is nog een lange weg te gaan vooraleer iedereen aanpasbaar zal bouwen. Het zou al een grote stap voorwaarts zijn als bij latere verbouwingen geen fouten meer worden gemaakt.’

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons