Kan jouw woning wel een klusjesman gebruiken?

Waarom zou je voor kleine herstellingen beroep doen op iemand anders als je ze ook gewoon zelf kan uitvoeren? Met wat basisgereedschap en de juiste methode zal je versteld staan van je eigen kunnen!

Een lekkende gootsteen
Lekt de gootsteen? Dan is de afdichting, een kleine caoutchouc sluitring, waarschijnlijk versleten of verhard door kalk. De afdichting zit aan het uiteinde van een buis die omhoog gaat om het water te laten lopen en omlaag gaat om de waterstroom te stoppen.

Om de afdichting te vervangen, moet je eerst en vooral de watertoevoer afsluiten. Draai de kraan onder de gootsteen of het ventiel naast de teller dicht. Schroef de kraan los om het mechanisme bloot te leggen. Trek de afdichting van de buis of trek ze los als ze aan de onderkant is blijven kleven. Maak alles proper en plaats de nieuwe afdichting. Plaats het mechanisme terug en klaar!

Gebarsten muren
Ontsieren barsten de muren van je woning? Dat kan het gevolg zijn van een samentrekking veroorzaakt door vocht in de muur. Verwijder voor je aan het plamuren gaat eerst al het bewegende materiaal rond de barst. Maak de muur stofvrij met een vod of een stofzuiger en bevochtig nadien de volledige zone zodat het plamuursel beter kleeft.

Voor dit soort kleine werkjes heb je twee opties. Je kan zelf plamuursel maken op basis van een poeder gemengd met water of je kan kant-en-klaar vulmiddel kopen. Verspreid het smeersel met een plamuurmes en laat het volledig opdrogen. Nu enkel nog gladschuren met wat glaspapier.

Andere klusjes in huis
Zijn de voegen van jouw badkuip zwart of beschimmeld? Ook dat klusje kan je heel gemakkelijk zelf klaren. Verwijder eerst zo veel mogelijk van de voeg door ze met een cutter weg te snijden. Wat overblijft, kan je met een siliconenverwijderaar uit een tube op een paar uurtjes tijd losweken en vervolgens wegvegen met een vod. Neem nu je siliconenpistool bij de hand.

Kleef plakband op de muur voor een mooie rechte lijn. Breng het product regelmatig aan door het pistool in een hoek van 45° te houden en een constante duwkracht uit te oefenen. Doe daarna wat afwasmiddel op je vinger en strijk de voeg glad.

Oude tegels vervangen is een van de vele klusjes in huis. Verwijder oude tegels met een beitel en een hamer en schuur de muur glad. Om het werk wat eenvoudiger te maken, kan je potloodlijntjes trekken op de hoogte waar je de voegen wilt. Wrijf vervolgens de lijm open met een troffel en gebruik een gekartelde spatel om er lijntjes in te trekken. Neem de tegel en druk hem goed tegen de muur. Vergeet de voegkruisjes niet te plaatsen!

Breng nu diagonaal een voeg aan met een spatel en verwijder het overtollige voegsel met een spons. Ga er met een vod over als alles goed droog is. Moet je de tegels snijden? Maak dan een inkeping op de goede kant en breek het overtollige deel af met een tang. 

Bron:
Carrefour


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag