Kan jouw woning wel een klusjesman gebruiken?

Waarom zou je voor kleine herstellingen beroep doen op iemand anders als je ze ook gewoon zelf kan uitvoeren? Met wat basisgereedschap en de juiste methode zal je versteld staan van je eigen kunnen!

Een lekkende gootsteen
Lekt de gootsteen? Dan is de afdichting, een kleine caoutchouc sluitring, waarschijnlijk versleten of verhard door kalk. De afdichting zit aan het uiteinde van een buis die omhoog gaat om het water te laten lopen en omlaag gaat om de waterstroom te stoppen.

Om de afdichting te vervangen, moet je eerst en vooral de watertoevoer afsluiten. Draai de kraan onder de gootsteen of het ventiel naast de teller dicht. Schroef de kraan los om het mechanisme bloot te leggen. Trek de afdichting van de buis of trek ze los als ze aan de onderkant is blijven kleven. Maak alles proper en plaats de nieuwe afdichting. Plaats het mechanisme terug en klaar!

Gebarsten muren
Ontsieren barsten de muren van je woning? Dat kan het gevolg zijn van een samentrekking veroorzaakt door vocht in de muur. Verwijder voor je aan het plamuren gaat eerst al het bewegende materiaal rond de barst. Maak de muur stofvrij met een vod of een stofzuiger en bevochtig nadien de volledige zone zodat het plamuursel beter kleeft.

Voor dit soort kleine werkjes heb je twee opties. Je kan zelf plamuursel maken op basis van een poeder gemengd met water of je kan kant-en-klaar vulmiddel kopen. Verspreid het smeersel met een plamuurmes en laat het volledig opdrogen. Nu enkel nog gladschuren met wat glaspapier.

Andere klusjes in huis
Zijn de voegen van jouw badkuip zwart of beschimmeld? Ook dat klusje kan je heel gemakkelijk zelf klaren. Verwijder eerst zo veel mogelijk van de voeg door ze met een cutter weg te snijden. Wat overblijft, kan je met een siliconenverwijderaar uit een tube op een paar uurtjes tijd losweken en vervolgens wegvegen met een vod. Neem nu je siliconenpistool bij de hand.

Kleef plakband op de muur voor een mooie rechte lijn. Breng het product regelmatig aan door het pistool in een hoek van 45° te houden en een constante duwkracht uit te oefenen. Doe daarna wat afwasmiddel op je vinger en strijk de voeg glad.

Oude tegels vervangen is een van de vele klusjes in huis. Verwijder oude tegels met een beitel en een hamer en schuur de muur glad. Om het werk wat eenvoudiger te maken, kan je potloodlijntjes trekken op de hoogte waar je de voegen wilt. Wrijf vervolgens de lijm open met een troffel en gebruik een gekartelde spatel om er lijntjes in te trekken. Neem de tegel en druk hem goed tegen de muur. Vergeet de voegkruisjes niet te plaatsen!

Breng nu diagonaal een voeg aan met een spatel en verwijder het overtollige voegsel met een spons. Ga er met een vod over als alles goed droog is. Moet je de tegels snijden? Maak dan een inkeping op de goede kant en breek het overtollige deel af met een tang. 

Bron:
Carrefour

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons