Kan je makelaar je huis in jouw naam verkopen?

In de meeste gevallen zal de makelaar op wie je een beroep doet je op de hoogte brengen dat hij een kandidaat-koper (of -huurder) heeft voor jouw pand.  Het is dan aan jou om te beslissen of je met de kandidaat al dan niet in zee gaat.

Het kan ook anders

Je kan echter ook perfect overeenkomen met de makelaar dat die een ruimere bevoegdheid krijgt en dat het hem toegelaten is om een koopovereenkomst met een kandidaat-koper af te sluiten in jouw naam en voor jouw rekening.  In dat geval ben je als verkoper ook gebonden door deze overeenkomst.  Hetzelfde geldt voor een huurovereenkomst.

Overeenkomst

Opdat de makelaar dat zou kunnen doen moet dat wel expliciet (en schriftelijk) worden overeengekomen. De wet zegt nu eenmaal dat de bemiddelingsovereenkomst de opdracht bevat van de vastgoedmakelaar en de omvang van zijn bevoegdheid. Hieruit moet dan duidelijk blijken of de opdracht van de makelaar het sluiten van de overeenkomst in jouw naam en voor jouw rekening omvat.

Grenzen

Als de makelaar deze bevoegdheid krijgt moet in de makelaarsovereenkomst ook aangegeven worden binnen welke grenzen de vastgoedmakelaar kan onderhandelen over de prijs en de voorwaarden binnen het kader van de afgesproken opdracht.  De minimum vraagprijs alsook de voorwaarden moeten bovendien duidelijk worden gespecificeerd.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
Lees meer

5 tips voor een succesvolle home-staging!

Het is bewezen dat een woning die te koop of te huur staat meer kans heeft om de aandacht te trekken als deze wordt uitgelicht met professioneel ogende foto’s die onder meer de illusie van grotere volumes wekken.
Lees meer

Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Maar wat betekent dit voor jou? Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.
Lees meer

Hoe maak je je huis verkoopklaar?

Een potentiële koper heeft een kritische kijk op de meest kleine details. Hoe ga je te werk? Oximo geeft je graag 8 tips mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons