Kan je kopen op een openbare verkoop onder de voorwaarde dat je een lening krijgt?

Bij de verkoop van een onroerend goed gebeurt het vaak dat de koper koopt onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een hypothecaire lening. Maar hoe zit dat bij een openbare verkoop? Kan de koper ook daar de koop afhankelijk maken van het krijgen van een krediet bij de bank?

Een voorzichtige koper die nog niet zeker is of hij wel een lening zal krijgen bij de bank zal er op aandringen dat er een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening wordt opgenomen in het verkoopscompromis. Als de verkoper daarmee akkoord gaat is zo’n bepaling ook geldig. Maar hoe zit dat bij een openbare verkoop?

Vroeger niet

Tot voor kort kon een koper bij een openbare verkoop niet kopen onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Eens de koper het hoogste bod had zat hij aan de verkoop vast. Het was dan ook van groot belang om voor de koopdag te informeren bij een bank of die wel zou meegaan in het verhaal en bereid zou zijn om een krediet te verlenen.

Het kan nu soms

Sinds kort is het wel soms mogelijk om ook bij een openbare verkoop te kopen onder de opschortende voorwaarde van het krijgen van een krediet. Dat moet dan wel expliciet voorzien zijn in de verkoopsvoorwaarden. Staat deze mogelijkheid niet in die voorwaarden, dan blijft de vroegere regel gelden. In de praktijk is het de bedoeling dat de opschortende voorwaarde de uitzondering blijft en enkel zou worden ingelast voor de verkoop van bepaalde goederen die, zonder die voorwaarde, moeilijk een koper zouden vinden.

Je krijgt geen lening

Voorzien de verkoopsvoorwaarden zo’n voorwaarde en krijg je als koper uiteindelijk toch geen lening, dan gaat de koop niet door. Je staat dan wel in voor de kosten die zijn gemaakt met het oog op de toewijzing en dit binnen de grenzen die zijn vastgelegd in de verkoopsvoorwaarden.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons