Kan je als koper de aannemer nog aanspreken voor gebreken?

Je koopt een woning die recent werd gebouwd of verbouwd. Kan je, als er problemen rijzen met de woonst, daar de aannemer en/of architect nog voor aansprakelijk stellen?

Stel : je koopt een woning die nog maar enkele jaren oud is. Enkele maanden na je aankoop merk je dat er zware gebreken zijn aan het gebouw. Heb je dan dezelfde rechten tegenover de aannemer en/of architect dan diegene van wie je het huis kocht.

De verkoper aanspreken?
Het zal niet gemakkelijk zijn om de verkoper aansprakelijk te stellen voor de gebreken. In de verkoopovereenkomst staat namelijk allicht een bepaling die zegt dat je de woning kocht in de staat waarin deze zich bevindt, zonder waarborg voor verborgen gebreken. Om de verkoper toch aansprakelijk te kunnen stellen zou je al moeten kunnen bewijzen dat die afwist van het probleem maar … dat voor jou verzweeg.

En de aannemer?
Hoewel jij zelf geen contract afsloot met de aannemer/architect, treedt je toch in de rechten die de oorspronkelijke bouwheer (jouw verkoper) had tegenover deze aannemer en/of architect. Jij kan die rechten dus op dezelfde manier uitoefenen als dat jouw verkoper dat had gekund. Zo kan je je o.a. beroepen op de tienjarige aansprakelijkheid.

Hou er rekening mee dat als de aannemer een ruimere garantie zou geven (contractueel) dan de wettelijke, de kans bestaat dat hij daarin vermeldde dat een eventuele koper van het onroerend goed zich niet op die garantie kan beroepen.

Tien jaar?
Weet overigens dat de tienjarige garantie die een aannemer moet geven niet slaat op alle gebreken aan de woning. Deze tienjarige aansprakelijkheid speelt alleen voor gebreken die de stevigheid van het gebouw of van een belangrijk deel ervan in het gedrang brengen. Voor kleine gebreken geldt de termijn van tien jaar dus niet.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons