Kan ik zelf een woning taxeren en kopen?


Het is eigenlijk verbazend hoe veel mensen de makelaar/taxateur wantrouwen, maar nog opvallender vind ik hoe snel mensen denken dat ze een woning zelf kunnen taxeren en kopen.

Als je nagaat hoe groot de beslissing is: De aflossing van een hypotheek duurt 30 jaar. Dat houdt in dat de woning wordt gekocht op het moment dat de koper en de eventuele partner nog jong zijn en waarschijnlijk beide werken. Aan het eind van de aflossing zullen hun kinderen misschien al klaar zijn met hun studie en de deur uit zijn. Of beide dan nog (fulltime) werken is nog maar de vraag. We hebben het hier over een beslissing waarvan de gevolgen een half leven duren.

Het huis moet passen
Ter vergelijking: bij de aankoop van een goed kostuum luister je al naar de adviezen van de verkoper en ga je ter oriëntatie langs meerdere winkels. Een huis is geen kostuum. Toch moeten niet alleen de woning maar ook de financiële gevolgen van de aankoop wel “als gegoten” zitten. Hoezo, geen deskundige nodig?

Wat als er iets mis gaat…
Als iemand al besluit dat hij heel goed zelf kan bepalen of de waarde van een woning de juiste is: bij de aankoop van een woning kan veel fout gaan. Allereerst zijn er de diverse gebreken die op kunnen duiken. Ondanks de meldplicht van verborgen gebreken kan er natuurlijk altijd iets mis zijn. Maar ook bijvoorbeeld het inschatten van de omgeving. Niet iedereen koopt een woning binnen het gebied waar hij/zij bekend is en bijvoorbeeld de school die zich zo lekker dicht bij de woning bevindt, blijkt achteraf gezien helemaal niet zo geschikt te zijn. Dan kunnen er tijdens het aankoopproces nog allerlei dingen fout gaan. Niet iedere (ver)koper is bonafide. Niet iedereen is op zijn blauwe ogen te vertrouwen en wat dan? Achteraf een deskundige inschakelen kan natuurlijk altijd, maar als die deskundige vanaf het begin bij het hele proces betrokken is kan e.e.a. wellicht worden voorkomen.

Objectief?
Een woning wordt vaak op gevoel gekocht. Maar iemand die een woning (ver)koopt is nauwelijks objectief. Niet alleen ten opzichte van de eigen woning die in de verkoop gaat, maar ook ten opzichte van de woning die men wil kopen. Als iemand zich ergens thuis heeft gevoeld en er veel van houdt is de objectiviteit vaak ver te zoeken. Als iemand ergens graag wil wonen, worden ook alleen maar de pluspunten gezien en lijken negatieve punten minder erg. Tegenwoordig is het in opkomst om een weekend te “proefwonen”, maar eigenlijk zou men een half jaar moeten proefwonen. Dat is uiteraard niet haalbaar, maar het onderstreept wel het belang van objectiviteit. Pas na een paar maanden kan iemand weten of deze woning werkelijk bij hem past.

Ervaring en kennis
Hoe vaak iemand ook verhuist, de ervaringskennis van een veelverhuizer is niet voldoende om de kennis van een makelaar/taxateur te compenseren. Deze bezit een uitgebreide kennis op het gebied van: bouwkunde, recht, makelaardijleer, belastingen, hypotheken, enzovoort, enzovoort. Tel daar nog de markt- en regiokennis en de ervaring van het dagelijks omgaan met woningen & woningtransacties bij op en je hebt een onmisbare deskundige.

Kortom, iemand die dagelijks in de woningmarkt werkzaam is:
· kan inschatten hoeveel invloed de beslissing heeft op de financiële situatie tijdens een aanzienlijk deel van je leven en kan helpen deze in kaart te brengen
· kent de marktsituatie, kijkt objectief naar de te (ver)kopen woning en kan aldus bepalen of de prijs van een woning de juiste is
· kent de regio en het bestemmingsplan en kan ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan
· is bij verkoop goed in staat om voor jouw woning de beste presentatie te maken
· kent de valkuilen die zich in het proces van aan- of verkoop kunnen bevinden, weet deze te omzeilen en als dat niet mogelijk is, kan hij de ontstane problemen goed oplossen

Waarom zou je op zo’n belangrijke dienstverlener dan bezuinigen?

Bron:
De Scherpe Pen


 

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons