Jongeren willen besparen voor eigen woning


Het vertrouwen bij de jongeren in de toekomst is gedaald. Toch blijven ze hopen op een eigen huis. Meer dan ouderen zijn ze bereid om er voor te besparen op kleding, restaurants en vakantie. Dat blijkt uit het jaarlijks trendonderzoek van woningbouwer Wonen Blavier.


45 procent van alle ondervraagden, ongeacht de leeftijd, zegt geen vertrouwen meer te hebben in de huidige economische situatie. Het is het hoogste percentage sinds de start van de jaarlijkse enquête van woningbouwer Blavier in 2012. Een jaar geleden was dat maar 30 procent. Nog eens drie op tien zegt wel nog vertrouwen te hebben, maar minder dan een jaar geleden.


De Belg heeft wel leren leven met de aanhoudende crisis. 42 procent zegt in 2014 dat de crisis geen impact meer heeft op zijn vastgoedplannen. In 2013 was dat 31 procent en in 2012 18 procent. Op twee jaar tijd daalde het aantal mensen dat zijn project over een langere periode spreidt, van 47 procent naar 35 procent. Het aantal mensen dat zijn project uitstelt, daalt van 31 procent naar 18 procent. De ongewoon lage rentevoeten en de anticipatie op een aantal overheidsmaatregelen spelen daarin waarschijnlijk een niet onbelangrijke rol.


Ook de jonge Belg is geboren met een baksteen in de maag. 4 op de 10 van de 20-24 jarigen heeft werkelijk de intentie om een woning te kopen, 7 procent om te bouwen en 5 procent om de eigen woning te renoveren.


Jonge twintigers blijven ook opvallend ambitieus als het over een eigen woning gaat. 1 op twee verwacht een eigen woning te kunnen kopen over 5 à 10 jaar. 1 op drie denkt dit zelfs binnen de 5 jaar te kunnen doen. ‘Niet voor iedereen is dat haalbaar. Je kan spreken van enige jeugdige naïviteit. Een paar jaar ouder worden ze al snel heel wat realistischer’, stelt Stefan Hallez, directeur Marketing Woningen Blavier.


Bij wie een eigen huis wil, is de bereidheid om te besparen op kleding of restaurants om zich toch een woning aan te schaffen, groot. Bij de leeftijdsgroep 20-24 jaar (83 procent) is dat iets groter dan bij de groep 45-55 jaar (78 procent). De bereidheid om te besparen op vakanties is bij de jongeren zelfs nog iets groter (86 procent). Besparen op vakanties ligt daarentegen al wat moeilijker bij de ouderen (71 procent).


De geïnteresseerden vrezen vooral meer belastingen (87 procent), hogere energieprijzen (86 procent) en het wegvallen van overheidspremies (79 procent). Pas dan volgen het wegvallen van de woonbonus (75 procent), de kostprijs van het bouwen (75 procent) en de jobonzekerheid (66 procent). Opvallend is dat het wegvallen van de woonbonus maar 66 procent van de jonge twintigers ongerust maakt.


De Belg - niemand woont in Europa zo ruim als hij - is ook bereid om compacter te gaan wonen en op die manier ook te besparen. Een op twee kiest voor een oppervlakte van 150 à 200 m². Hij verkiest dat wel op de eerste plaats om praktische redenen. Een grote woning vraagt te veel onderhoud (75 procent), net als een grote tuin (72 procent). ‘Ik verkies een kleinere woning omdat de verwarmingskosten lager zijn’, wordt maar door 59 procent van de ondervraagden onderschreven. Twee op de drie gaan er van uit dat jongeren steeds meer zullen kiezen voor een kleine woning met privétuin en een grotere, gedeelde tuin met de buren.


Voor de meeste Belgen blijft 250.000 euro de bovengrens van hun bouw- of koopproject. Een op de vijf Nederlandstaligen wil liefst een eigen woning bouwen. Bij de Franstaligen is dat maar 6 procent.


Slechts 22 procent van de ondervraagden gelooft dat woningen de komende jaren goedkoper gaan worden. Voor bouwgronden zakt dat zelfs naar 15 procent.


Het energieprestatieniveau dat bouwers/kopers op het oog hebben, is de voorbije jaren niet echt drastisch verbeterd. Een op vier zegt niet op de hoogte te zijn van de normen. Twee jaar voordien was dat maar 16 procent. Dat komt op de eerste plaats door de wijziging van die normen. Toch is 36 procent er van overtuigd dat een bestaande woning goedkoper is in aankoop, maar duurder als je de renovatiekosten meerekent.


40 procent van de jonge twintigers verkiest in de stad te wonen; de generatie 35-44 jaar verkiest het platteland. Bij de generatie 45-55 jaar is er een verschuiving richting stad.


Blavier deed een bevraging bij 600 Belgen. Het gaat om mensen die concrete plannen hebben om te verbouwen of te kopen binnen de vijf jaar (38 procent), dat de voorbije vijf jaar al hebben gedaan (38 procent) of nog niet in het bezit zijn van een woning (20 procent).


Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons