Jongeren willen besparen voor eigen woning


Het vertrouwen bij de jongeren in de toekomst is gedaald. Toch blijven ze hopen op een eigen huis. Meer dan ouderen zijn ze bereid om er voor te besparen op kleding, restaurants en vakantie. Dat blijkt uit het jaarlijks trendonderzoek van woningbouwer Wonen Blavier.


45 procent van alle ondervraagden, ongeacht de leeftijd, zegt geen vertrouwen meer te hebben in de huidige economische situatie. Het is het hoogste percentage sinds de start van de jaarlijkse enquête van woningbouwer Blavier in 2012. Een jaar geleden was dat maar 30 procent. Nog eens drie op tien zegt wel nog vertrouwen te hebben, maar minder dan een jaar geleden.


De Belg heeft wel leren leven met de aanhoudende crisis. 42 procent zegt in 2014 dat de crisis geen impact meer heeft op zijn vastgoedplannen. In 2013 was dat 31 procent en in 2012 18 procent. Op twee jaar tijd daalde het aantal mensen dat zijn project over een langere periode spreidt, van 47 procent naar 35 procent. Het aantal mensen dat zijn project uitstelt, daalt van 31 procent naar 18 procent. De ongewoon lage rentevoeten en de anticipatie op een aantal overheidsmaatregelen spelen daarin waarschijnlijk een niet onbelangrijke rol.


Ook de jonge Belg is geboren met een baksteen in de maag. 4 op de 10 van de 20-24 jarigen heeft werkelijk de intentie om een woning te kopen, 7 procent om te bouwen en 5 procent om de eigen woning te renoveren.


Jonge twintigers blijven ook opvallend ambitieus als het over een eigen woning gaat. 1 op twee verwacht een eigen woning te kunnen kopen over 5 à 10 jaar. 1 op drie denkt dit zelfs binnen de 5 jaar te kunnen doen. ‘Niet voor iedereen is dat haalbaar. Je kan spreken van enige jeugdige naïviteit. Een paar jaar ouder worden ze al snel heel wat realistischer’, stelt Stefan Hallez, directeur Marketing Woningen Blavier.


Bij wie een eigen huis wil, is de bereidheid om te besparen op kleding of restaurants om zich toch een woning aan te schaffen, groot. Bij de leeftijdsgroep 20-24 jaar (83 procent) is dat iets groter dan bij de groep 45-55 jaar (78 procent). De bereidheid om te besparen op vakanties is bij de jongeren zelfs nog iets groter (86 procent). Besparen op vakanties ligt daarentegen al wat moeilijker bij de ouderen (71 procent).


De geïnteresseerden vrezen vooral meer belastingen (87 procent), hogere energieprijzen (86 procent) en het wegvallen van overheidspremies (79 procent). Pas dan volgen het wegvallen van de woonbonus (75 procent), de kostprijs van het bouwen (75 procent) en de jobonzekerheid (66 procent). Opvallend is dat het wegvallen van de woonbonus maar 66 procent van de jonge twintigers ongerust maakt.


De Belg - niemand woont in Europa zo ruim als hij - is ook bereid om compacter te gaan wonen en op die manier ook te besparen. Een op twee kiest voor een oppervlakte van 150 à 200 m². Hij verkiest dat wel op de eerste plaats om praktische redenen. Een grote woning vraagt te veel onderhoud (75 procent), net als een grote tuin (72 procent). ‘Ik verkies een kleinere woning omdat de verwarmingskosten lager zijn’, wordt maar door 59 procent van de ondervraagden onderschreven. Twee op de drie gaan er van uit dat jongeren steeds meer zullen kiezen voor een kleine woning met privétuin en een grotere, gedeelde tuin met de buren.


Voor de meeste Belgen blijft 250.000 euro de bovengrens van hun bouw- of koopproject. Een op de vijf Nederlandstaligen wil liefst een eigen woning bouwen. Bij de Franstaligen is dat maar 6 procent.


Slechts 22 procent van de ondervraagden gelooft dat woningen de komende jaren goedkoper gaan worden. Voor bouwgronden zakt dat zelfs naar 15 procent.


Het energieprestatieniveau dat bouwers/kopers op het oog hebben, is de voorbije jaren niet echt drastisch verbeterd. Een op vier zegt niet op de hoogte te zijn van de normen. Twee jaar voordien was dat maar 16 procent. Dat komt op de eerste plaats door de wijziging van die normen. Toch is 36 procent er van overtuigd dat een bestaande woning goedkoper is in aankoop, maar duurder als je de renovatiekosten meerekent.


40 procent van de jonge twintigers verkiest in de stad te wonen; de generatie 35-44 jaar verkiest het platteland. Bij de generatie 45-55 jaar is er een verschuiving richting stad.


Blavier deed een bevraging bij 600 Belgen. Het gaat om mensen die concrete plannen hebben om te verbouwen of te kopen binnen de vijf jaar (38 procent), dat de voorbije vijf jaar al hebben gedaan (38 procent) of nog niet in het bezit zijn van een woning (20 procent).


Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons