29 november 2013

Het Vlaamse woonbeleid moet zwaar inzetten op de ondersteuning van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven. Dat is de boodschap die de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, vandaag lanceerde tijdens het grootste vastgoedcongres van het land.

Drie kwart van de vastgoedmakelaars stelt dagelijks vast dat het aantal jonge gezinnen dat de aankoop van hun eerste woning verplicht moet uitstellen, de laatste tijd ‘gevoelig is toegenomen’.

CIB Vlaanderen zegt zich te scharen achter ‘de voorzichtige kredietverstrekking van de banken, die cruciaal is om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen’. Het aandeel van de eigen inbreng voor kopers wordt steeds belangrijker. Zonder die eigen inbreng lukt het 42 procent niet iets te kopen, blijkt uit antwoorden van de bevraagde makelaars.

Daarom lanceert CIB het voorstel van de starterslening, een Nederlands concept, naar voor.

Die starterslening is een lening van de overheid, die voor een beperkt bedrag tussenbeide komt om de aankoop alsnog mogelijk te maken. Wie voor de aankoop van een woning van 200.000 euro 180.000 euro kan lenen, zou met dat voorstel voor de resterende 20.000 euro bij de overheid terechtkunnen.

‘De terugbetaling van de starterslening begint na een periode van drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en aan dezelfde intrestvoet’, aldus CIB.

De vastgoedmakelaars brengen nu dus een alternatief voor de al bestaande sociale leningen, die volgens de CIB vrij kostenintensief zijn en waar maar een beperkt aantal mensen aanspraak op maakt.

Bron:
Het Nieuwsblad


Twitter Facebook Google-plus

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag