Jonge gezinnen stellen aankoop eerste woning uit

Het Vlaamse woonbeleid moet zwaar inzetten op de ondersteuning van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven. Dat is de boodschap die de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, vandaag lanceerde tijdens het grootste vastgoedcongres van het land.

Drie kwart van de vastgoedmakelaars stelt dagelijks vast dat het aantal jonge gezinnen dat de aankoop van hun eerste woning verplicht moet uitstellen, de laatste tijd ‘gevoelig is toegenomen’.

CIB Vlaanderen zegt zich te scharen achter ‘de voorzichtige kredietverstrekking van de banken, die cruciaal is om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen’. Het aandeel van de eigen inbreng voor kopers wordt steeds belangrijker. Zonder die eigen inbreng lukt het 42 procent niet iets te kopen, blijkt uit antwoorden van de bevraagde makelaars.

Daarom lanceert CIB het voorstel van de starterslening, een Nederlands concept, naar voor.

Die starterslening is een lening van de overheid, die voor een beperkt bedrag tussenbeide komt om de aankoop alsnog mogelijk te maken. Wie voor de aankoop van een woning van 200.000 euro 180.000 euro kan lenen, zou met dat voorstel voor de resterende 20.000 euro bij de overheid terechtkunnen.

‘De terugbetaling van de starterslening begint na een periode van drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en aan dezelfde intrestvoet’, aldus CIB.

De vastgoedmakelaars brengen nu dus een alternatief voor de al bestaande sociale leningen, die volgens de CIB vrij kostenintensief zijn en waar maar een beperkt aantal mensen aanspraak op maakt. 

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons