Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

Je lening laten herzien is niet iets wat je elke dag doet. Bij een herfinanciering komen heel wat extra kosten kijken. Bereid je dus goed voor voor je een aanvraag indient en bekijk zeker of de lagere tarieven het hele kostenplaatje van de herfinanciering wel dekken.


Voor wie kan een herziening van een lening interessant zijn?


Of een herfinanciering interessant is, hangt grotendeels af van de originele hypothecaire lening. Koos je voor een variabele rentevoet? Dan hoef je niets te doen: de rentevoet van je lening past zich normaal gezien automatisch aan de huidige tarieven aan. Verkoos je echter de zekerheid van een vaste rentevoet? Dan kan een herziening wel interessant zijn.

Kijk zeker ook naar de hoogte van de rentevoet van je originele hypothecaire lening. Als die op jaarbasis minimaal 1% hoger ligt dan de huidige rentevoet, is het interessant om te herfinancieren. Is het verschil kleiner maar loopt je lening nog lange tijd door (bijv. 20 à 30 jaar)? Dan kan het toch interessant zijn om te herzien.


Hoe pak je de herfinanciering van je lening aan?


Voor je naar je bank stapt, loont het de moeite om eens alle hypothecaire leningen op de markt te vergelijken. Neem deze informatie mee naar je bankier: hij is niet verplicht om op je vraag in te gaan, maar veel banken zullen wel moeite doen om je een goed voorstel voor te leggen.  

Het voorstel van je eigen bank zal waarschijnlijk iets minder interessant zijn dan het meest voordelige aanbod van de andere banken op de markt. Vergeet echter niet dat er bij de overstap naar een andere bank heel wat administratie en extra kosten komen kijken, waardoor een iets minder voordelige rentevoet bij je eigen bank uiteindelijk vaak interessanter is.

Ongetwijfeld zullen er spelers op de markt zijn die je een heel laag tarief aanbieden. Maar onthoud: als het te goed is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Bekijk heel goed de extra kosten en de voorwaarden van de schuldsaldo- en andere verzekeringen voor je op een dergelijk aanbod ingaat.


Met welke kosten moet je rekening houden om jouw lening te herzien?


Of je nu kiest voor je eigen of voor een andere bank, je lening herzien kost geld. We zetten de kosten even op een rijtje.

Herfinanciering door je eigen bank | Herfinanciering door een andere bank
– Wederbeleggingsvergoeding (ter waarde van maximaal 3 maanden interest)

– Notariskosten voor het aangaan van een nieuwe hypotheek

– Dossierkosten (ongeveer 650 euro)

– Eventueel: extra kosten voor de schuldsaldoverzekering   |   – Notariskosten voor het handlichten (opheffen) van de lening bij je oude bank

– Notariskosten, hypotheekrechten en registratierechten voor het aangaan van een nieuwe hypotheek

– Schattingskosten, als de nieuwe bank eist dat je woning opnieuw geschat wordtDossierkosten (ongeveer 650 euro)

– Eventueel: extra kosten voor de schuldsaldoverzekering, de brandverzekering of andere financiële producten, zoals kredietkaarten  


Kan je herfinancieren door een deel van de lening vervroegd terug te betalen?


Ja, dat kan. In dat geval vervang je je oude woonlening niet noodzakelijk door een nieuwe. Een deel vervroegd terugbetalen is vooral interessant voor mensen met een flinke som spaargeld op een spaarrekening. De meeste spaarrekeningen brengen door de basisrente van 0,11% nauwelijks iets op, terwijl je op een hypotheek soms wel 2% rente betaalt.  Een deel van je lening terugbetalen met spaargeld kan in bepaalde gevallen dus voordelig zijn.

Hou er wel rekening mee dat je bank je een wederbeleggingsvergoeding van drie maanden interest zal aanrekenen op het bedrag dat je eerder terugbetaalt. Zorgt de terugbetaling ervoor dat je minder lang moet afbetalen? Dan kan je ook minder lang van het fiscale voordeel genieten.


Herfinancieren in een notendop


Je ziet, je lening herzien is niet iets wat je in 1-2-3 doet. We vatten de belangrijkste richtlijnen nog even voor je samen.

  • Herfinancieren is vooral interessant voor wie leent tegen een vaste rentevoet.
  • Het verschil tussen de oude en nieuwe rentevoet bedraagt op jaarbasis minimaal 1%, tenzij je lening nog lange tijd doorloopt.
  • Vergelijk de verschillende hypothecaire leningen op de markt en leg deze voor aan je eigen bank.
  • Vergelijk het voorstel van je eigen bank met dat van andere spelers, maar vergeet niet dat overstappen naar een andere bank heel wat administratie en kosten met zich meebrengt.
  • Hou rekening met de extra kosten die bij een herfinanciering komen kijken, ook als je niet van bank verandert.
  • Herfinancieren door een deel vervroegd terug te betalen is ook mogelijk, maar brengt ook kosten met zich mee en is fiscaal niet altijd voordelig.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons