Je koopt een woning met een afgekeurde elektriciteit, wat nu?

Kan de verkoop doorgaan?

Absoluut. De verkoper is verplicht om de elektriciteit te laten keuren, maar niet om de elektriciteitsinstallatie voor de verkoop helemaal te vernieuwen. Het (negatief) evaluatieverslag is dan eerder een informatief document voor jou.

Heb je meer onderhandelingsmacht?  

Zeker. Laat een expert de herstellingskosten inschatten en probeer met de verkoper tot een compromis te komen. Zo kan je de kosten die nodig zijn van de verkoopprijs aftrekken. Let wel: de kosten voor het vernieuwen van de elektriciteitsinstallatie zijn in de meeste gevallen maar een fractie van de verkoopprijs. Richt je pijlen dus niet op een bikkelharde prijsonderhandeling.

Wat na de koop?

Huis gekocht, alles in orde? Zeker niet: jij moet ervoor zorgen dat de elektriciteitsinstallatie wél conform is. En wel binnen de 18 maanden na de aankoop van je woning. Dat moet gebeuren door de keuringsinstantie die de aanvankelijke keuring uitvoerde. De notaris die de verkoopakte verlijdt is bovendien verplicht om jouw gegevens over te dragen aan die keuringsinstantie.

Vertelt het keuringsattest wat je moet doen?

Ja en nee. Het elektriciteitsattest is gedetailleerd, maar somt enkel de gebreken op. Bovendien is de gebruikte (jargon)taal niet toegankelijk én ontbreekt een eventuele kostenraming. Dus als koper moet je het allemaal zelf uitzoeken.

Gelukkig zijn de meest voorkomende gebreken – denk aan het ontbreken van de elektriciteitsschema’s – goedkoop op te lossen. Voldoet de installatie zelf echter niet aan de huidige wettelijke normen?  Dan kunnen de kosten stevig oplopen.

Wat als je het niet (tijdig) doet?

Als je niet tijdig in actie schiet, dan heeft dat alleen maar nadelen. Het grootste nadeel is dat je lange tijd met een elektrische installatie zit die een grote risico heeft op elektrocutie, elektrische schokken of brand.

Bovendien is de kans groot dat je verzekeringsmaatschappij zich terugtrekt bij schade na ongelukken. En ten slotte riskeer je – in theorie – een boete van de FOD Economie die bevoegd is voor de controles.

Is een afgekeurde installatie uitzonderlijk?

Helemaal niet. Bij zo’n negen op de tien woningen die te koop staan, is de elektrische installatie afgekeurd. Er is zelfs sprake van een veiligheidsrisico voor de bewoners bij één op de vijf woningen in Vlaanderen. Tijdig in actie schieten is dus de boodschap.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons